Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Han drog "fel" slutsats

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-12-10

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Spelutredaren Jan Francke kom till fel slutsats.

Därför beläggs han med munkavle och får inte slutföra sitt uppdrag.

Jan Francke har en imponerande karriär bakom sig. Bland annat har han varit president i kammarrätten i Jönköping och jobbat på OECD i Paris där ett pris med hans namn inrättats.

Modernisera lagen

Vid 70 års ålder fick Francke i maj förra året i uppdrag att se över spelpolitiken. Målet var att modernisera lagarna, värna folkhälsan och stärka de svenska spelbolagens konkurrenskraft.

Just det, stärka de svenska spelbolagens konkurrenskraft. Det skulle Francke göra.

Men redan i sitt första delbetänkande, i mars, trampade han i klaveret. Jan Francke ville inte tillåta de svenska bolagen att höja vinsterna.

Bad om mer tid

- Det är för närvarande inte möjligt att genomföra höjningar av vinstandelstaket, skrev Francke som ansåg att en höjning kunde leda till ökat spelberoende. Och att mattan rycktes undan för det svenska spelmonopolet.

Med tanke på att han skulle se till att Svenska Spel, ATG och Svenska Folkspel skulle slippa konkurrens utifrån kan man tycka att han gjort sin plikt. Eftersom Francke också skulle motverka ett ökat spelberoende kan slutsatsen bli att han gjorde vad han skulle även på den punkten.

Men det tycker inte spelminister Bosse Ringholm. Många blev förvånade över att utredaren inte ville höja vinsttaken, säger Ringholm. Han antyder att han var en av dem.

Jan Francke drog alltså fel slutsats. När den nu 72-årige utredaren därefter hade mage att begära förlängd tid var måttet rågat. I januari tar finansdepartementet över spelutredningen.

Tillsätts av regeringen

Statliga utredningar tillsätts av regeringen. De får sina direktiv av regeringen. Men det är ytterst ovanligt att regeringskansliet slutför utredningen.

Då faller själva idén med ett självständigt utredningsväsende. Då kan departementen sköta hela ruljangsen. För då får statsråden vad de vill ha - utan att tvingas sätta munkavle.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln