Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Se upp – EU gör räkningen ÄNNU högre nästa år

En dålig nyhet.

Nästa vinter blir elen ännu dyrare. I alla fall om du bor i södra delen av landet och inte har bundit priset.

Och en bra nyhet.

I framtiden ska du kunna styra din elförbrukning så att den blir

billigare.

Den 1 november delas

landet in i fyra elområden. Det kommer att leda till att elen periodvis blir dyrare

i landets södra delar.

Bakgrunden är ett beslut i EU-kommissionen. Tidigare begränsade Sverige exporten av el till Danmark när vi själva hade ont om el.

Det är det närmaste en dödssynd man kan komma i EU-sammanhang. Samarbetet bygger på att ingen ska diskrimineras på grund av sin nationalitet. Varor, som exempelvis el, ska flytta helt fritt mellan länderna.

Det svenska svaret blev elområdena. När det är kallt kan det uppstå överföringsproblem från norr, där elen produceras, till söder, där en stor del av elen konsumeras.

Vid sådana tillfällen kommer elpriset i framtiden att bli högre i söder än i norr. Elbolagen har uppskattat skillnaden till fem öre kilowattimmen. Men ingen har egentligen någon aning om hur stora prisskillnaderna kommer att bli. Tanken är att det höjda priset ska få oss konsumenter i söder att vara lite mer sparsamma. Och att sporra producenterna till att tillverka mer el där, eftersom de stundtals får bättre betalt.

Det var alltså den dåliga nyheten. Elen blir

ännu dyrare för större delen av

befolkningen nästa vinter. Och du har ingen chans att

påverka det utom genom att dra ner elförbrukningen.

Men det finns också en rad goda nyheter även om de ännu så länge inte är så konkreta.

I Sverige är det brist på el, sju av tio år så importerar vi. Det råder också brist på konkurrens på marknaden. De tre jättarna Vattenfall, Eon och Fortum dominerar.

Alltså vill regering och riksdag att det ska levereras mer el till de svenska konsumenterna, och helst från flera leverantörer. Det är i det ljuset man ska se de utskällda kablarna till bland annat Polen,

i bruk sedan 2000, och Finland, klar till jul.

Men energimarknadsmyndigheten vill även ha fler inhemska aktörer.

Exempelvis elintensiv industri som tillverkar sin egen el och säljer överskottet. Eller producenter av förnybar el som utmanar el­jättarna.

Det kommer sannolikt inte att leda till att genomsnittspriset rasar. Däremot förväntar man sig större prisvariationer än i dag. Ibland blir det alltså billigare, ibland dyrare. Men det kan du inte heller påverka själv.

Men snart kommer något som gör att du faktiskt får inflytande över storleken på din elräkning. Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer vi sannolikt att ha smarta el­mätare hemma.

Där kan vi lägga upp vår användarprofil. En kall dag kanske vi föredrar att ha det lite kallare hemma i stället för en salt

elräkning. Valet blir ditt, inte

el­leverantörens.

Framtidens el kommer inte att vara billigare än dagens. Den som vill ha billigare elräkning har två vägar att gå. Den ena är att välja bolag med lägre pris. Den andra är att med ny teknik och smarta lösningar minska förbrukning.

Det låter enkelt. Men är inte gratis.

Följ ämnen i artikeln