Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Nybyggarattityden är så olika i olika länder

Jag tror aldrig att jag har sett eller hört en indignerad rapport om de orättvisor som drabbar glesbygden i Alaska eller Montana. Aldrig en intervju med ilsken lokal­befolkning som kräver att storstadssnobbarna öppnar plånboken, så att glesbygd­ens servicenivå kan bibehållas.

För säkerhets skull ska jag kanske påpeka att jag bott en del i USA. Jag följer ameri­kanska tidningar rätt noga.

”Hela Amerika ska leva”. Den har ni inte hört förut.
Inte för att det saknas jämmer och gnöl. Från Kansas, North Dakota och andra jordbruksbygder kommer det ibland förtvivlade rop. Från det gamla rostbältet vid de stora sjöarna likaså. Det är sådant Brucan skriver skillingtryck om. Men de verkliga nybyggartrakterna biter ihop. Det blir nog bra, mumlar de fram, om de bara får vara i fred.

Inte vet jag om det är ett ideal. Man måste ju inte romantisera den tyste, starke cowboyen. Men det intresserar mig att nybyggarkulturer är så olika i olika länder.

Det finns säkert en särskild sibirisk nybyggarkultur, som jag inte vet något om. Detsamma gäller antagligen mindre befolkade delar av till exempel Argentina.

Och så har vi förstås vårt eget land, Sverige.
Nästan 60 procent av Sveriges yta kan kallas Norrland. Man får väl stryk om man kallar alltihop för nybyggarland. Det finns minsann hällristningar, kökkenmöddingar och städer redan 1580. Men ni förstår precis vad jag menar. De yttre skillnaderna mellan Alaska och Norrlands inland är inte särskilt stora. Sverige är, till ytan om än ej till befolkningen, till stor del ett nybyggarland.
Hur kommer det sig då att nybyggarmentaliteten är en helt annan här, än i USA? Vad är det som gör att livet i den glesa och kärva svenska nybyggarbygden, oftare föder känslan av att vara undanskuffad och beroende, än känslan av att vara självständig och fri? Det kan knappast bero på svenska storstadssnobbars snålhet. Det skickas ofantligt mycket mer pengar per person från storstäder till glesbygd i Sverige än i USA.

Och, ja, jag känner till vattenkraft, skog och gruvor. Icke desto mindre: Det utjämnas mycket mer här än i USA.

Jag säger inte att vi borde bli som amerikanerna, om vi kunde. Kanske är vår nybyggarattityd den mer sofistikerade. Men erkänn att man blir nyfiken på orsaken.

Följ ämnen i artikeln