Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

De är Putins smarta barn

MOSKVA. Putin är vår far, vi dyrkar Putin, Putin är vår filosofi.

Följ ämnen
Ryssland

Jag besöker ett kontor som ser ut som ännu en hemvist för unga reklammänniskor eller något litet dataföretag – två lastpallar på hjul tjänar som soffbord, ett gäng kuddar sydda som kuber ligger i en myshörna, ett högt bord med barstolar där personalen kan äta och umgås, åskbollenfåtöljer, tv-skärmar, lustiga tavlor, det obligatoriska spelet, i detta fall ett fotbollsspel – allt i en trivsam röra.

Det är en av cheferna på kontoret, Makar Vikhliantsev, 30, som säger att Putin är pappa och filosofi.

Makar är en av ledarna för organisationen Set, det betyder Nätverket, som värvar unga, kreativa människor för Putins sak.

– Vi dyrkar makten i Ryssland, säger Makar.

Kuddarna i myshörnan pryds av presidentens porträtt. På väggen alldeles under taket finns patriotiska citat, "om det bara blir ett torp kvar av Ryssland kan Ryssland återuppstå", "att leva i sanning är att leva på ryska" och liknande.

Makar visar gärna runt. Denna idéverkstad i Putins tjänst tillämpar inte det vanliga hemlighetsmakeriet och tisslet som är så vanligt i traditionell propaganda. Transparens är som bekant tidens melodi.

– Här är världens största gratulationskort som vi gjorde till Putins födelsedag.

Makar ställer sig framför en målning där Putin porträtteras med något drömskt i blicken. Tack från Kaliningrad till Vladivostok står det på kortet, och de ryska orden för styrka, minne, Arktis, suveränitet, trygghet, historia, OS. Tillsammans bildar de första bokstäverna också det ryska ordet för: tack.

En av bildskärmarna på väggen visar ryska ungdomar som talar till väst: ”Min president har i åratal varnat er för farorna som hotar vår värld, jag förstår er rädsla när era gator inte längre är säkra...”

Den filmen finns på Youtube. Makar Vikhliantsev säger att Set vill fånga upp unga konstnärer och journalister och lära dem att ta sig fram. De ska bli kända i sina hemstäder, sedan i Moskva, Ryssland och världen. På ett ställ hänger en klädkollektion med patriotiska symboler, som dubbelörnen tryckt på tröjor och blusar. Klädmärket har ett tyskt namn, Putinversteher, ungefär En som förstår Putin.

Sets lokaler löper i en cirkel högt upp i en före detta gasklocka i ett gammalt industriområde i centrala Moskva. Här tillverkades armeringsjärn på den sovjetiska tiden. Nu byggs de röda tegelbyggnaderna om till kontor, restauranger, en skola för blivande modeller, ett par fotoskolor och fina butiker, ett hippt område där det är dyrt att hyra in sig, ett slags mini-Brooklyn.

Så vem betalar Sets verksamhet?

Det vill Makar inte berätta, så långt sträcker sig inte öppenheten.

I avdelningen för bildkonstnärer står en ung kvinna som kallar sig Holi. Hon flyttade nyligen till Moskva från Perm vid Uralbergen och är medlem i Set sedan ett par månader.

– Jag behövde en ny ateljé.

Här får hon plats att arbeta och gratis dukar, färg och penslar. Holi ställer sig skrattande bredvid ett porträtt av Putin som hon just blivit klar med, färgen har ännu inte torkat.

– Jag dyrkar honom som person och president.

När Putin återkom till presidentposten 2012 började ryska medier allt intensivare fyllas med rapporter om hans göranden och bilder som visade honom som en kraftkarl. Putin rider barbacka. Putin barbröstad och muskulös. Putin jagar. Putin tittar i kikare medan officer informerar om viktiga ting.

Makar var tidigare med i ungdomsrörelsen Nashi som ordnade demonstrationer till stöd för Putin och trakasserade motståndare. Nashi har kallats Putinjugend och bildades av Kreml som svar på den första revolutionen i Ukraina, den orangea 2004.

– Man kan leda ut folk på gatorna när som helst, säger Makar och låter förstå att det är för grovt och ointressant.

– Set är ingen politisk organisation. Vi strävar inte efter makt. Vi uttrycker oss genom konsten och vill lära ungdomen att filtrera all information som snurrar på internet. Vi för ett informationskrig.

Han pekar på en tavla på den lila väggen bredvid mig. En relief av Krim som Ryssland erövrat från Ukraina och den ryska chefsåklagaren där, porträtterad i japansk mangastil.

Set har öppnat en avdelning i Sevastopol på Krim.

Makar berättar att han var valobservatör i Ukraina under den orangea revolutionen mot korruption och oligarkernas herravälde. Men han minns inte vilken organisation han representerade, det finns ju så många säger han.

Den orangea revolutionen skrämde Makar.

– Revolutionen betyder kaos och uppror och jag är beredd att arbeta hårt för att inte samma sak ska inträffa i mitt land. Det är egentligen lätt: vi måste tala med de unga.

– Putin garanterar stabiliteten i vårt land så att det inte blir som i Ukraina. Jag stödjer Putin i allt han gör, säger Julia Vospolit, 23, som arbetar som journalist för Set.

– Den 12 april var Kosmonauternas dag. Vi hittade folk i 30 länder som sa "nu kör vi" på sina språk. Samma ord som Gagarin (ryss, första människan i rymden) sa när han sköts upp. De la vi ut på internet, säger Makar.

Så ni försöker sätta en agenda på nätet?

Makar ler.

– Vi är inga troll. Jag känner personer som arbetar som troll. De får betalt för att prata på nätet. De får en lista på ämnen varje dag som de ska försöka förmå folk att diskutera. Om de är tillräckligt många skapar de en genklang som tvingar myndigheter, politiker och företag att reagera.

Makars verksamhet är både subtilare och lika grov. Han säger att 1900-talet var grymt mot ryssarna. Två gånger förintades landets värdesystem, efter revolutionen 1917 och efter Sovjetunionens sammanbrott 1991, "en katastrof, vi hade ett bra land som försvann." Nu bygger Ryssland under Putin upp ett nytt värdesystem, ett alternativ till västvärlden och Hollywood.

Framför fönstret står en skyltdocka klädd i arméuniform och med automatkarbin i händerna.

– En artig person, säger Makar.

De unga journalisterna runt oss skrattar. "Artiga personer" är här uttrycket för de grönuniformerade soldater utan nationalitetsbeteckningar som erövrade Krim. Makar säger att han var valobservatör på Krim också, när en folkomröstning efter erövringen beslutade att ansluta området till Ryssland.

"Vad drömmer en superhjälte om?", står det på en affisch där en muskulös man sover iförd en t-shirt med Putins porträtt.

– Putin är en person som har svar på alla frågor, säger en ung kvinna, journaliststuderande på Moskvas universitet som är här för att lära sig fotografera.

14 april hade Putin sin årliga tv-sända direktlinje med Rysslands medborgare. 2,5 miljoner frågor kom in via brev, mejl och under direktsändning.

Under knappt fyra timmar svarade Putin på 80 frågor, stort och smått. En kvinna klagade på att gatorna i staden Omsk är i uselt skick. Putin sa att de minsann ska underhållas, särskilt med tanke på Omsks förestående 300-årsjubileum, och redan under sändningen meddelades att stadens borgmästare anslöt sig till Putins linje – gatorna ska skötas och den kvinnan talade om är den första som repareras.

Kulten av Putin bygger på samma element som alltid när en auktoritär härskare – kommunistisk partiledare, militärdiktator – bygger upp sin makt. Han är den allvise ledaren som kallar till sig folket och talar till undersåtarna förbi politiker och byråkrati.

Tv-nyheterna och ryska medier rapporterar flitigt om presidenten under skenbar objektivitet, han framstår som den rene i en smutsig värld.

"001 – Rädda världen", står det på en t-shirt i en souvenirbutik där Putin, klädd i svart, ser ut som James Bond.

83 procent av Rysslands medborgare ger i opinionsmätningar presidenten godkänt, trots sanktioner från väst, trots urholkade löner och trots att Ryssland i praktiken är en diktatur.

Eller just därför.

– Vartannat, vart tredje barn i Ryssland växer upp utan far. Jag är en av dem. Vi måste ha manliga förebilder. Putin är vår förebild. Han lär oss hur vi ska reagera i en kris, hur vi ska vara med våra vänner. Därför kallar vi honom far.

Makar Vikhliantsev var med och sammanställde en bok med citat av Putin, presidentens administration köpte hela första upplagan och distribuerade verket till höga statstjänstemän och politiker. Titeln: "Ord som förändrar världen".

Putin är ingen ny tsar eller Stalin. Men vissa saker går igen. Tsaren kallades av undersåtarna lillefar, Stalin kallades lillefar. Det är 99 år sedan tsaren störtades och 63 år sedan Stalin dog.

Politiska system går under men idéer lever kvar. I det moderna, avslappnade kontoret med unga, sköna människor som hyllar den starke ledaren sammanfattar Makar Vikhliantsev vilka värderingar han vill slåss för:

– Gud, tro, familj och fosterland.

16 år vid makten

Vladimir Putin har varit Rysslands ledare sedan år 2000: president 2000-2008, premiärminister (i praktiken ledare) 2008-2012, därefter president igen. Han var tidigare officer i säkerhetspolisen KGB.

 Putins popularitet bygger på att han skapade ordning efter det kaotiska 1990- talet. Putin har aldrig varit full offentligt som företrädaren Boris Jeltsin.

 Under Putins första år vid makten fick befolkningen kraftigt ökad levnadsstandard tack vare stora inkomster från oljeexporten. Nu är ekonomin i kris på grund av låga oljepriser och internationella sanktioner efter Rysslands aggression mot Ukraina.