Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Succé för valets förlorare

Högst förtroende för Magdalena Andersson enligt Aftonbladet/Demoskop

Magdalena Andersson förlorade valet och fick avgå som statsminister.

Men folkets förtroende har hon vunnit.

S-ledaren är den partiledare som svenska folket har klart störst förtroende för enligt Aftonbladet/Demoskop.

Politik är en förtroendebransch, brukade förre statsministern Fredrik Reinfeldt säga. Han hade givetvis rätt.

Men med det perspektivet är Aftonbladet/Demoskops nya mätning av förtroendet för riksdagens nio partiledare mycket dyster läsning.

Nästan sex av tio väljare har stort eller mycket stort förtroende för oppositionsledaren Magdalena Andersson (S). Det är mätningens klart högsta siffra och gör bara det att hon avviker från normaliteten.

Men hon är också den enda partiledare som har en positiv balans. Det är fler som har stort eller mycket stort förtroende för henne än dem som har mycket eller ganska litet förtroende, 57 mot 30 procent av väljarna.

För fem av partiledarna är förtroendet så skralt att minst hälften av väljarna har mycket eller ganska litet förtroende för dem. Allra sämst är det för Märta Stenevi (MP) som 65 procent saknar förtroende för.

Men även Ebba Busch (KD), Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M) ligger snubblande nära 50-procentsstrecket. 49, 48 respektive 46 procent av väljarna har har mycket litet eller ganska litet förtroende för statsministern, vice statsministern och ledaren för deras stödparti.

Om man uttrycker sig milt har den politiska eliten lite att jobba med. Är man verksam i en förtroendebransch måste man åtnjuta förtroende. Men med undantag av Magdalena Andersson, den enda med ett positivt balansmått, gör inte det här gänget det. Det är till och med så att de har en lång väg att vandra för att nå hyfsade siffror.

Ett demokratiskt problem? Ja, på många sätt men dem tänker jag inte utveckla här för då blir artikeln alldeles för lång.

Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson (S), 57 procent, -1 %

Mer än sex av tio kvinnor, 62 procent, har stort eller mycket stort förtroende för S-ledaren. Bland män och yngre väljare är siffran sämre.

Andersson fick sluta som statsminister efter tio månader trots att hennes eget parti gick framåt i valet. Men för de allierade C och V dök siffrorna och det fällde avgörandet. ”Magda” fick lämna Rosenbad.

Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson (M), 43 procent, -1 %

Ännu har förtroendet för Kristersson inte påverkats av att han valdes till statsminister den 17 oktober. Varken uppåt eller neråt.

M-ledaren har, som många andra partiledare på högerkanten, sina största stödtrupper bland andra män. Även den yngsta väljargruppen, de som inte fyllt 30, gör försiktigt tummen upp.

Men 46 procent säger att de har mycket eller ganska litet förtroende för statsministern. Medan 43 procent säger att deras förtroende för honom är ganska eller mycket stort. Där har staben, och Kristersson själv, något att sätta tänderna i.

Jimmir Åkesson.

Jimmie Åkesson (SD), 41 procent, +2 %

Det har hänt en del i den yngsta väljargruppens syn på SD-ledaren. Först var det de arga unga männen ute i bruksorterna som var hans främsta anhängare. I ett senare läge sjönk stödet för SD bland de yngre.

Nu tycks pendeln ha svängt igen. Bland förstagångsväljarna röstade 22 procent på SD i valet enligt vallokalsundersökningen. Enligt Aftonbladet/Demoskop har 44 procent av väljarna under 30 år stort eller mycket stort förtroende för SD-ledaren, fler än i väljarkollektivet som helhet.

Ebba Busch.

Ebba Busch (KD), 41 procent, +2 %

Busch ligger bra till bland de manliga väljarna, 47 procent har stort eller mycket stort förtroende för henne. Sämre står det till bland kvinnorna. bara 35 procent delar männens åsikt.

Skillnaden kan bero på att KD finns på politikens högra planhalva. Men också på Buschs stundtals ganska hårda och kompromisslösa framtoning.

Annie Lööf.

Annie Lööf (C), 33 procent, oförändrat

Väljarna har redan börjat tänka bort Annie Lööf. Ingenting har hänt med förtroendet för henne under den senaste månaden. Lööf lämna sitt uppdrag som C-ledare den 2 februari vid en extra stämma i Helsingborg.

Nooshi Dadgostar.

Nooshi Dadgostar (V), 26 procent, +1 %

Lite drygt dubbelt så många har lågt förtroende för Vänsterledaren än som har högt.

Unga är en viktig väljargrupp för Vänsterpartiet. Men de unga väljarna är inte superimponerade av Dadgostar. Färre under 30 år har stort eller mycket stort förtroende för henne än i hela väljarkollektivet.

Johan Pehrson.

Johan Pehrson (L), 23 procent, -1 %

Liberalerna har jobbat med att sälja in den tillförordnade partiledaren som ”killen vid grillen”, som tar en öl, grillar en köttbit och är som folk är mest.

Men något har gått snett. Under den senaste månaden har andelen som har mycket eller ganska litet förtroende ökat med hela sju procentenheter till 51 procent. På de kvinnliga väljarnas lista ligger Pehrson sist, han är den partiledare som minst andel kvinnliga väljare har stort förtroende för.

De yngre väljarna är däremot mer imponerade. Deras förtroende är högre än allmänhetens.

Per Bolund och Märta Stenevi.

Märta Stenevi (MP,) 18 procent, +1 %

Stenevi slipper sistaplaceringen i den här mätningen. Det kan hon tacka kvinnorna för. Deras förtroende för språkröret överstiger vida männens.

Per Bolund (MP), 16 procent, + 2%

Bolund är kunnig på sina områden. Men det hjälper inte. Väljarna har i all fall inte förtroende för honom och så kommer det nog förbli. Några öppningar syns inte i den här mätningen i alla fall.


Fotnot: Med positiv balans, eller positivt balansmått, menas i den här artikeln att fler uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för partiledaren än dem som säger att de har mycket eller ganska litet. Om det omvända förhållandet gäller är balansen negativ.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som
speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 1 471
intervjuer under perioden 25 okt – 1 nov, 2022 och är genomförd som en webbundersökning.
Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.