Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Om Mona hette Morgan hade hon kunnat vinna

BRÄDAD IGEN  Trots missnöjet med Luis Ayala och trots att han redan suttit på posten i 23 år omvaldes han med rösterna 46 mot Mona Sahlins 36.

Mona Sahlin gick miste om topp­jobbet som generalsekreterare i Socialistinternationalen.

I stället omvaldes en man som redan suttit i 23 år.

Ännu ett exempel på att kvinnor särbehandlas i politiken.

Man kan invända att Sahlins kandidatur tillkännagavs först en vecka före valet i Kapstaden i torsdags (men i verkligheten inleddes den en månad i förväg). Alltså hade hon inte haft en ärlig chans ens om hon vore man.

Man kan också invända att organisationens ord­förande också är europé, greken Giorgios Papandreou, och att många länder, framför allt i Asien och Afrika, inte ville ha två européer i toppen. Det äger säkert sin riktighet.

Men faktum kvarstår att det finns ett djupt missnöje med hur Socialist­internationalen leds och vad den ägnar sig åt. Sahlin utmanade chilenaren Luis Ayala (som liksom Papandreou varit politisk flykting i Sverige) för att hon ville reformera Socialdemokraternas internationella samarbetsorganisation.

Men trots missnöjet med Ayala och trots att han redan suttit i 23 år omvaldes han med rösterna 46 mot 36. Att utslaget inte varit lika givet om Sahlin hetat Morgan i förnamn kan man vara säker på.

I vårt grannland Danmark utspelar sig ett annat politiskt drama med en kvinna i huvudrollen. 2010 avslöjades att nuvarande statsminister Helle Thorning-Schmidts man betalade skatt i Schweiz. Stephen Kinnock jobbar på World Economic Forum och tillbringar bara helgerna i Danmark.

En utredning av skatteverket gav honom rätt, han skulle betala skatt där han jobbar. Men i samband med skatteutredningen kom ryktena i svang. Kinnock utpekades som homo-, eller möjligen bisexuell, och det skulle vara förklaringen till att paret bor på skilda håll större delen av tiden.

Förra helgen tvingades paret slutligen i ett öppet brev dementera uppgifterna om Kinnocks sexuella läggning.

”Vi har varit ett par i snart tjugo år och firat kopparbröllop för länge sedan”, skrev de.

En notering i skatteverkets utredning visade sig vara ryktesflorans ursprungskälla och uppgiftslämnare var parets revisor Frode Holm. Han har inte kvar uppdraget. Även förre skatteministern från borgerliga Venstre misstänks för fulspel och har tagit time-out.

Är det någon som tror att en manlig statsminister utsatts för samma rykten om makans sexuella preferenser? Och att det skulle leda till en statlig kommission dit 43 vittnen, bland andra förre statsministern, kallats till förhör? Jag tror det inte. Särskilt som makens sexualliv knappast har med Helle Thorning-Schmidts yrkesutövning att göra.

Sedan enkammarriksdagen infördes 1973 har den svenska riksdagens nu åtta partier letts av 26 män och sex kvinnor. Det är ingen tillfällighet, tro mig.

Löfven i södra Afrika

S-ledaren Stefan Löfven for direkt från Socialist­internationalens kongress i Kapstaden till Angola där han tillsammans med sin utrikes­politiske talesperson Urban Ahlin ska ”studera landets politiska och ekonomiska utveckling”. Hoppas det är trevligt, i morgon avslutas besöket.

Vad sägs om en äkta Frida?

Förra Abba-sångerskan Annifrid Lyngstad auktionerar ut delar av sin garderob på Stockholms auktionsverks ”Fashion and lifestyle” på torsdag. Kollektionen omfattar ett 70-tal artiklar, klänningar, dräkter, skor och väskor från firmor som Donna Karan, Hermès, Chanel och Gucci.

Ministern alla vill ska få mer pengar

Infrastrukturminister är ett kul jobb just nu. Alla vill att Catharina Elmsäter-Svärd (M) ska få mer pengar och dessutom får hon delta i arrangemang de flesta inte ens känner till. På lördag prisar hon vinnaren i lastbilstävlingen Young European Truck Driver.

A-gossarna träffas

Finansminister Anders Borg får på fredag besök av Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble som representerar EU och euro­zonens största ekonomi. Tyskland och Sverige tillhör undantagen bland EU-länderna, här krisar inte ekonomin, i alla fall inte än. Ömsesidig beundran är att vänta.

Krisrapporterna duggar tätt

På tröskeln mot hösten duggar krisrapporterna. SNS undrar vad som händer om ett land överger euron, Nordea talar om en ödeshöst medan Stockholms handelskammare redan har avhandlat den nya protektionismen inom EU. Och på torsdag ger riksbanken räntebesked. Det mörknar.

”Är det någon som tror att en manlig statsminister utsatts för samma rykten om makans sexuella preferenser? Man kan väl säga att jag är gråsosse som har blivit blåsosse”

Förra statsrådet Björn Rosengren (S) som ibland tvekat om han ska rösta (S)

Följ ämnen i artikeln