Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Vill MP lyckas måste de vara fristående

Politik i veckan med Lena Mellin

STORA MÅL Åsa Romson och Gustav Fridolin valdes till nya språkrör i våras. Miljöpartiet slog redan då fast att de vill bli den tredje kraften i svensk politik – något andra partier försökt tidigare utan att lyckas.

Miljöpartiet vill bli den tredje kraften i svensk politik.

Det har andra försökt bli tidigare utan att lyckas.

Enligt Statistiska centralbyråns stora väljarbarometer skulle nästan tolv procent rösta på Miljöpartiet om det vore val i dag.

Det är 4,4 procentenheter mer än i valet förra året och gör MP till eftervalsperiodens stora vinnare.

Inget annat parti är i närheten av den medvinden i väljarkåren.

Framgången har fått tuppkammen att växa på det redan självsäkra partiet. De är redan riksdagens tredje största parti och siktar på att vara det även efter nästa val. Men då i betydligt större närkamp med Moderaterna och Socialdemokraterna än i dag.

Redan vid sin kongress i våras, då Gustav Fridolin och Åsa Romson valdes till språkrör, slog Miljöpartiet fast att de tänkte bli den tredje kraften i svensk politik. Det betyder helt enkelt att varken vara lierad med Moderaterna eller Socialdemokraterna utan vara en frifräsare.

Menar Miljöpartiet allvar med det?

I så fall kan vi stå inför ett systemskifte i svensk politik där vallgraven mellan höger och vänster har varit djup. I alla fall i väljarnas huvud som oftast definierar sig som antingen borgerliga eller vänster.

Då har vi på ena sidan alliansen, med eller utan KD beroende på utfallet av nästa val. På andra sidan har vi Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Vilken linje som vinner, om blocken står mot varandra, blir det Miljöpartiet som avgör. Eller möjligen Sverigedemokraterna.

Att Moderaterna tycker att det är en dålig idé och gärna vill ha ett tätare samarbete med Miljöpartiet har länge stått klart.

Ännu tydligare blev det i veckan då Per Schlingmann, statssekreterare med ansvar för kommunikation hos Fredrik Reinfeldt (M), var inbjuden av Miljöpartiet för att recensera deras nya kommunikationsplan.

Han underströk att svensk politik är ett lagarbete. Och att kombinationen M och MP kanske inte alls kommer uppfattas som ”otraditionell” om ett par år.

Men om Miljöpartiet vill vara en tredje kraft kan de inte liera sig med Moderaterna. Eller några andra. Då måste de vara fristående.

Folkpartiet lanserade sig som den tredje kraften i valet 1994. Sverigedemokraterna kallar sig också för den tredje kraften. Ingen av dem har lyckats. Ska Miljöpartiet bli först?

Följ ämnen i artikeln