Svågertorp – alla hemmafixares himmelrike
Plötsligt satt jag där, i en lånad bil på en parkeringsplats på Svågertorp. Med en oupphörligen tjatande tvååring i baksätet och tårar i ögonen. Inget suger livsglädjen ur en lika effektivt som att stressa runt för att försöka få tag på det enda som hjälper oss som ännu motstår nyttjandet av skattesubventionerade hushållsnära tjänster med att slippa leva i ett lager av damm och brödsmulor: en ny dammsugare.
Kombinationen av slipdamm i köket och en krälande unge på golvet hade gjort situationen desperat.
En misslyckad dammsugaraffär på Blocket höjde desperationen ytterligare, så till sist kapitulerade jag och åkte till Malmös alla hemmafixares himmelrike: Svågertorp. Med ett spirande hopp om att få inhandla en ny, skinande, fungerande dammsugare. Sargad av att ha förlorat kampen om att få installera en egen tvättmaskin i lägenheten (ty personen jag är gift med vidhåller att gemensamma resurser är till för att nyttjas!) litar jag inte längre på att några hushållsmaskiner är fredade för mitt eget privata ägande.
Väl medveten om att jag inte är lika redo för klimatomställningen som min man är.
För hur rimligt är det att vi ska ha alla våra saker för oss själva och fortsätta köpa nya prylar så fort något pajar? Forskaren Tullia Jackson, vid Lunds Universitet, förespråkar att vi ska låta oss själva, våra kläder och hem få ha lite mer skit i hörnen, i alla fall om vi ska lyckas minska vår energianvändning. Men också att vi behöver bli bättre på att dela på saker.
Nyttja den gemensamma tvättstugan istället för att installera en egen tvättmaskin. Dela på prylarna och maskinerna. Men det verkar inte vara inne att dela: Bilpools-företaget Sunfleet har sålts på grund av bristande lönsamhet. 80 procent av alla nybyggda lägenheter i Småland och Blekinge saknar – gemensamma tvättutrymmen. Folk vill inte behöva springa ner till tvättstugan, gå tre kvarter för att hämta upp en bil, boka tider och anpassa sig efter andra. Även om anpassning, ironiskt nog, är en av de saker vi människor är bäst på.
Ska vi gå mot en hållbar värld behöver vi onekligen bli bättre på att samsas om sakerna. Men för det behövs fler ställen som erbjuder delningsmöjligheter. I Malmö finns flera föregångare i bland annat ToolPool, lokaliserat i Malmö Järnhandel, där det går att gratis låna allt från borrhammare till tapetavfuktare, klädsamt paketerade i knallrosa lådor. Man bokar, hämtar upp, använder och lämnar tillbaka.
På Stapeln anordnas flera gånger under hösten Repair Café, en mötesplats dit man kan ta med sina trasiga elektronikprylar och få hjälp med att laga dem. Där finns också cykelköket som hjälper till att reparera cyklar, liksom projektet Återskapa som jobbar med just återbruk av restprodukter och industrispill. Sidan Hygglo lokaliserar var du närmast kan hyra allt från dammsugare och båtar till kläder och champagneglas. Nog gör delningsekonomin tappra försök att etablera sig, parallellt med att konsumtionen av nya prylar fortsätter öka.
Det är ljuvligt att ha en fungerande dammsugare. Men det är lika ljuvligt att utan kostnad få tag på en slagborr med några dagars framförhållning, att få hjälp att laga sina trasiga prylar och att slippa husera grejerna när man inte längre behöver dem. Och att traska fyra trappor med tvättkorgen i ena handen och ungen i den andra är, satt i perspektiv, inte ett nämnvärt problem för de flesta av oss. För egen del har det tvärtom gjort mig både starkare i benen och lite mer förberedd för en värld där vi behöver bli bättre på att dela med varandra.