Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Stora skillnader mellan S, V och MP

SÄLEN. Vilka Stefan Löfven ska regera med om han vinner valet blir en allt mer komplicerad fråga.

C och FP? Nej.

V och MP? Det verkar svårt.

På Folk och Försvars försvarskonferens i Sälen framträdde både Stefan Löfven (S) och hans kollega Jonas Sjöstedt (V) i dag. Dagen innan stod språkröret Åsa Romson (MP) på scenen.

Efter det står det klart att de tre partierna är djupt splittrade på en rad centrala frågor när det gäller försvars- och säkerhetspolitiken, en av statens mest grundläggande uppgifter.
I ett fall är de överens. Alla tre vill att Sverige fortsätter att vara militärt alliansfritt, det vill säga inte blir medlem i Nato.

Men medan Stefan Löfven gärna samarbetar med Nato genom systerorganisationen Partnerskap för Fred ställer sig Romson och Sjöstedt mer tveksamma.

När det gäller vapenexporten, en förutsättning för att behålla dagens 30 000 anställda i den svenska försvarsindustrin, är sprickan avgrundsdjup. Medan Stefan Löfven i sitt tal gladdes åt att Brasilien är det femte landet som köper Jas 39 Gripen vill både Vänsterpartiet och Miljöpartiet avskaffa försvarsexporten.

Socialdemokraterna vill inte sänka anslagen till försvaret. Det vill Miljö- och Vänsterpartiet. Miljöpartiet tycker att beslutet att avskaffa den allmänna värnplikten 2010 är bra, Socialdemokraterna vill införa en allmän mönstringsplikt vilket Vänsterpartiet också vill. De vill också återinföra den allmänna värnplikten.
Men försvaret är inte det enda område där strålkastarskenet satts på skillnaderna mellan de tre partierna de senaste dagarna.

Under Vänsterpartiets kongress, som avslutades i söndags, blottlades en annan spricka. Jonas Sjöstedt och hans parti kan inte på några villkors vis acceptera vinster i välfärdsföretag som drivs med skattepengar.

Om vinst uppstår ska de återinvesteras i företaget. Miljöpartiets inställning är snarlik medan Socialdemokraterna inte vill tvinga fram en vinstbegränsning. Deras medicin mot eventuella övervinster i välfärdssektorn är i stället lagar med mätbara krav på kvalitet i verksamheten.

Politik är det omöjligas konst. Men för närvarande är det svårt att se hur de tre partierna skulle kunna samla sig till en gemensam regeringsförklaring som Stefan Löfven vid en eventuell valvinst skulle läsa upp i riksdagen.
I en uppmärksammad debattartikel i höstas slog Stefan Löfven fast att Miljöpartiet är ”en naturlig” samarbetspartner. Och att Socialdemokraterna har en del gemensamt även med Vänsterpartiet, Folkpartiet och Centerpartiet.

FP och C tackade snabbt nej till samarbete, utom i väl definierade sakfrågor. Det gjorde varken V eller MP. De regerar gärna tillsammans med S om de tre partierna skulle vinna valet.

Men hur? Frågetecknen är inte få.
I sanningen namn är Alliansens partier är inte heller helt överens. I söndags slog statsminister Fredrik Reinfeldt (M) fast att Natomedlemskap inte är aktuellt eftersom Socialdemokraterna är emot. I en så viktig fråga måste de två stora partierna vara överens.

Dagen därpå meddelade Jan Björklund (FP) att han tyckte det var dags för Sverige att gå med år 2020.

Hur var det nu? Javisst ja, det omöjligas konst.

Följ ämnen i artikeln