Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Nu måste kungen bulla upp med tronarvingar

FEMMA I SUCCESSIONSORDNINGEN Drottningen och kungen med lilla Leonore, som snart måste flytta till Sverige för att inte förlora möjligheten att en dagbli Sveriges drottning.

När kronprinsessan Victoria gifte sig med Daniel fick han titeln Hans kungliga höghet och blev prins. Det kan ses som ett sätt att laga efter läge. För hur skulle det sett ut om tronarvingen inte var gift med en prins, inte bra helt enkelt.

Men Christopher O’Neill ville inte bli kunglighet och är fortfarande en herr, rätt och slätt. Hans och makan prinsessan Madeleines förstfödda Leonore är däremot prinsessa, hertiginna av Gotland och femma i ­successionen till den svenska tronen.

Man kan säga vad man vill om det, men det reser en del frågetecken. Successions- ordningen, grundlagen som fast- ställer hur kronan ska ärvas, ställer nämligen vissa krav.

Prinsessan Leonore måste bekänna sig till ”den rena evangeliska läran, sådan som den, uti den oförändrade Augsburgiska bekännelsen, samt Uppsala mötes ­beslut av år 1593, antagen och förklarad är”. Annars har hon ingen arvsrätt.

Hon har inte heller rätt att gifta sig med den hon vill utan måste ha tillstånd av både statschef och regering. Okynnesgiftermål bestraffas med förverkad rätt till tronen.

Och sist men inte minst ska kungahusets prinsar och prinsessor växa upp ”inom riket” annars ryker platsen i successionsordningen.

Hovets uttolkare av grundlagen har kommit fram till att det betyder att lilla Leonore kan bo i USA tills hon fyller sju men sedan ska gå i svensk skola, ta en svensk studentexamen och tala perfekt svenska.

Man kan fråga sig varför föräldrar vill uppfostra sin nyfödda dotter till alla dessa inskränkningar men det är det beslut paret O’Neill har tagit. Det betyder att de antingen att så småningom flyttar till Sverige eller låter ättelägget gå på internat i Sverige eller i svensk skola utomlands.

Kungens alla farbröder, utom prins Bertil, blev av med sina prinstitlar när de gifte sig med vanliga, borgerliga kvinnor. Men på den tiden fanns det en uppsjö av möjliga tronarvingar.

Kungen har det lite besvärligare. Vill han att ätten Bernadotte ska sitta säker på tronen gäller det att bulla upp med fler kandidater än Victorias barn. Tänk om inte Estelle eller hennes eventuella framtida syskon har lust att gå den traditionella vägen?

Därav nytolkningen av successionsordningen, som i sig inte behöver vara fel. Men den placerar den lilla sessan i en gyllene bur där hon varken får välja religion, make eller modersmål efter eget huvud. Åtminstone inte om hon vill vara morfar till lags.

Monarkin är en anakronism. Frågan är hur länge den överlever. Inte längre än till Victorias barnbarn är mitt tips.

Fem saker att hålla koll på i veckan

5 saker att hålla koll på i veckan

1. Den långa marschen mot Paris

EU:s miljöministrar träffas i morgon, bl a svenska Ek (C). Marschen mot nästa stora klimattoppmöte, i Paris 2015, inleds på allvar. I slutet av mars ska EU-topparna enas om sin ståndpunkt. Till och med det verkar svårt. Ett mål eller tre, man vet inte.

2. I stället för 5:2

Med tanke på att de första semlorna dök upp strax efter jul kan det vara på sin plats att påpeka att fettisdagen ­infaller i övermorgon. Enligt kristen tradition är det den sista dagen före den 40 dagar långa fastan som pågår till påsk. Ett alternativ till årets populäraste diet, kanske.

3. Fräsching eller trötting

I slutet av veckan möts partierna i EU-parlamentets EPP-grupp, med bl a M och KD, för att utse sin kandidat till ordförande i EU-kommissionen från i sommar. Angela Merkel vill ha luxemburgaren Juncker (trött), det vill inte Cameron. Vad Reinfeldt och Hägglund vill är oklart.

4. Det krävs nog 114 år till

1910 instiftades en dag till stöd för kvinnlig rösträtt. Efter ryska revolutionen blev det den 8 mars. Sedan 1977 ­rekommenderar FN firande av den internationella kvinno­dagen. Rösträtten har under de 114 år som gått erövrats. Men exempelvis inte lika lön. Så än behövs dagen.

5. Siste man till rakning

KD-ledaren Göran Hägglund är det sista intervjuobjektet hos läkaren och psykoterapeuten Poul Perris i SVT:s ”Nyfiken på” på söndag. Många ifrågasätter värdet med de annorlunda partiledarintervjuerna men de har i alla fall gett upphov till diskussion. Det lyckas inte alla med.

Följ ämnen i artikeln