Inte förvånande att Oredsson släpps

Att Jonas Falk, dömd till 18 års fängelse som ledare för den stora kokainligan, plötsligt släpps är inte helt överraskande.

Olika omständigheter under rättegången i hovrätten har tytt på att domarna inte är imponerade av åklagarnas bevisning.

Går det att dra några slutsatser av det faktum att Svea hovrätt släpper Falk efter 3,5 år i häkte?

En sak är säker: det finns inte en chans att överinstansen tänker fastställa domen på 18 års fängelse.

Om så vore fallet hade han inte varit på fri fot i dag. Han är utvandrad till Spanien, flyktrisken är rimligen mycket stor.

Ytterligare en rimlig slutsats är att hovrätten inte anser det vara bevisat att Falk, som åklagarna har hävdat, är ligans ledare.

Grindarna på häktet öppnar sig inte för den som anses bära det yttersta ansvaret för smuggling av över ett ton kokain.

Domstolen skriver kort i ett pressmeddelande att det inte längre finns anledning att längre hålla den utpekade knarkbaronen häktad. Frias Falk helt? Eller sänks straffet avsevärt?

Båda dessa alternativ är tänkbara. Men först då domen faller den 26 juni vet vi. Till dess går det endast att spekulera.

Falk, som tidigare hette Oredsson, dömdes i den första instansen för tre fall av grova narkotikabrott och ett försök till smuggling av över 700 kilo kokain. Det handlade om kriminalitet som omsatte hundratals miljoner.

Egentligen är 14 års fängelse i princip maxstraffet för denna brottslighet. Att det blev ytterligare fyra år berodde på att domstolen plockade fram en straffskärpningsregel som ger möjlighet att även väga in tidigare begången grov kriminalitet, i Falks fall bankrån.

Stockholms tingsrätt skrev i sin dom att bevisningen var "nära nog perfekt".

Detta är en bedömning som hovrätten inte tycks dela. Och undra på det, då ett av brotten en bit in i den andra rättegången häpnadsväckande nog visade sig vara uppklarat i USA.

Troligen värderar domarna på Riddarholmen åklagarnas resonemang annorlunda än vad tingsrätten gjorde. Det har inte gått att knyta Falk till ett enda gram kokain, bevisningen har i allt väsentligt kretsat kring att han har rört sig med oerhörda mängder pengar.

Detta är en svaghet. Kammaråklagare Karin Bergstrand och hennes kollegor har haft en betydligt mer tacksam uppgift med ensamseglaren Mauritz Andersson, som greps med över ett ton kokain i lasten och som dessutom har erkänt.

Jag har under processen i hovrätten mer och mer fått en känsla av att åklagarna kommer att åka på bakslag i den överklagade domen.

Domarna har gång på gång fattat beslut som har gått försvarsadvokaternas väg och tidigare släppt en annan av de huvudmisstänkta, trots högljudda protester

Utgången av det största narkotikamålet någonsin i Sverige kan faktiskt bli att endast ensamseglaren fälls.

Det skulle vara ett bakslag av betydande format för åklagarna.

Följ ämnen i artikeln