Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Samma fråga men en annan vinkel – helt rätt av Löfven

Stefan Löfven gör helt rätt.

Om Socialdemokraterna ska ha en chans måste de återskapa tron på att de kan det här med jobben.

2005, året före segervalet, utropade sig Moderaterna till det nya arbetarpartiet. Fyra år senare tog Fredrik Reinfeldt nästa match med S på deras planhalva.

Han ville att Moderaterna skulle ”erbjuda svenska väljare ett långvarigt statsbärande regeringsansvar”. Det betydde ungefär att han ville bli en ny Erlander, Sveriges längsta statsminister med 23 år på posten.

Det var, sett med moderata ögon, två genidrag. ­Inte bara för att det var bra för Moderaterna. Utan framför allt för att det undergrävde förtroendet för Socialdemokraterna.

Stefan Löfven har under sina hittills fyra dagar som S-ledare hållit två tal. I båda har han poängterat att sysselsättningen är hans, och Socialdemokraternas, viktigaste fråga.

Men i stället för att, som Moderaterna, understryka värdet av att arbeta, lägger han tonvikten på ett gott samarbete med näringslivet. Löfven väljer alltså en annan vinkel än Reinfeldt på samma fråga. Och samtidigt visar han klorna.

Under M-stämman i höstas anklagade Fredrik Reinfeldt nämligen Svenskt näringsliv för att vara ett särintresse. Det var inte populärt i företagarkretsar. Det var ungefär lika poppis som finansminister Anders Borgs ständiga kritik av att bankerna ger sina direktörer för höga bonusar och låntagarna för hög ränta.

Att Stefan Löfven väljer sysselsättningen som sitt fokusområde den första omtumlande tiden som partiledare är alltså helt rätt – av två skäl.

Dels kan han frågan. Dels kan han reta Moderaterna. Men dessutom måste Socialdemokraterna återerövra trovärdigheten på detta för väljarna centrala område om de ska ha en chans i valet om drygt två år.

I förra valet röstade 22 procent av dem som arbetade på Socialdemokraterna. 32 procent valde Moderaterna.

Bland de arbetslösa röstade 39 procent (S). 23 procent valde (M).

Socialdemokraterna var helt enkelt på väg att bli ett parti för människor med problem. De med villa, vovve och Volvo röstade, lite förenklat, på andra partier.

För att komma tillbaka på banan måste Löfven på de bollar som är viktigast för väljarna. Ordning och reda i ekonomin. Arbete åt alla. Fungerande välfärd.

Så enkelt, och så svårt, är det.

Följ ämnen i artikeln