Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Trots allt har vi kvar det unikt svenska

Under fjolårets Vasalopp pratade funktionärer, ofta gratisarbetande föräldrar, om hur de känner sig tvingade att ställa upp och servera blåbärssoppa.

Vi översköljs av en standardiserad mediesörja, som ser ungefär likadan ut oavsett var vi ­befinner oss.

Men så, då och då, tränger ­något genomsvenskt fram, som en kvar­dröjande vittring av sjuttio­talets skolmatstorsk. Inte sällan står radions P1 för odören.

I tisdags morse var det dags för undersökande journalistik och vad kunde passa bättre att granska just denna vecka än Vasa­loppet? Vad har de egentligen för sig, dessa skumma dalmasar?
 

Jo, här ska ni höra: Först var det pakistanska barn som sydde fotbollar och knöt mattor, sedan de stackars thailändarna som trälade i vår lingon­skog och nu visar det sig att även Vasaloppet bygger på slav­arbete.

Det rör sig om tusentals funktionärer som sliter gratis för att skidåkarna ska roa sig. I vissa fall står de i dagar och pytsar ut blåbärssoppa.

Det kallas frivilligarbete, men en funktionär som vågade tala öppet med Sveriges Radio, slog fast att det minsann inte fanns ­något val för henne.

Hon har barn som sportar i olika klubbar och som förälder förväntas hon hjälpa till. Hon kände sig tvingad att stå där hon stod.

Är det inte underbart svenskt? Är det inte ännu svenskare att reportern uppger att de flesta av de missnöjda funktionärerna vill förbli anonyma. Underförstått: de är utsatta för sådan press, så hunsade och förtryckta, att de skrämts till tystnad. En över­arbetad förälder på DN:s ledar­sida stämde in i jämrandet med ”man får nästan intryck av en maffia i toppluvor”.
 

Låt mig lansera en alternativ tolkning: vi har att göra med ett gäng grin­ollar och piplisor som är så fega att de hellre anonymt pratar skit med reportrar, än gör något åt vad de är missnöjda med.

Det finns trots allt alternativ: Man kan engagera sig i den ­förening ens barn utnyttjar och förändra det man ogillar. Man kan bilda en alternativ förening. Man kan föreslå att man bidrar ­ekonomiskt till föreningen på ­annat sätt än genom gratis ­arbete. Man kan acceptera att barns ­aktiviteter kräver engagemang. Man kan förklara för ­ungarna att det finns en gräns för hur mycket engagemang man klarar av och ransonera deras fritidsaktiviteter därefter.

Detta är bara några alternativ. Det finns fler. Men, globalisering till trots, Sverige har bevarat sin unika karaktär av grinig bostadsrättsförening, så det naturliga är förstås att gnälla anonymt och knyta näven i fickan.

Ur svenska hjärtans djup stiger ett surt os. Man får hålla i sig för att inte stå upp och sjunga ”Kungssången”.

Dagens fakta

Ikea.

Ikea är världens tredje största enskilda träkonsument. ­Enligt statistiska uppskattningar blir var tionde europé till i en säng från Ikea.

Dagens byggnad

GT Tower East.

GT Tower East i Seoul färdigställdes 2011 och ritades av holländska Architecten Consort. Det innehåller mestadels kontor och är konstruerat för att vara energisnålt och miljövänligt. Ett GT Tower West ska uppföras och bilda en helhet med den ­nuvarande byggnaden.

Följ ämnen i artikeln