Så enkelt tränar du upp din filterintelligens
Hur högt FQ har du egentligen? Det har du förmodligen ingen aning om – och därför har du förmodligen också både lägre IQ och EQ än du tror.
FQ är nämligen din filterintelligens, din förmåga att inte ryckas med i filterbubblor och låta sociala medier påverka ditt tänkande och dina känslor. Det är en intelligens vi alla behöver träna upp.
Annars sjunker vår IQ. IQ är inte en konstant siffra och ett konstant sätt vi tänker på, den kan variera i olika situationer och i sociala medier sjunker den i genomsnitt. Vi bad tusen svenskar genomföra varianter av IQ-tester och lät hälften svara direkt på frågorna medan de andra först fick vara delaktiga i sociala medier en stund. Den andra halvan fick i genomsnitt lägre IQ-poäng. Det här var inget de själva var medvetna om, både grupperna gissade själva att de hade lika många rätt på testet.
Utan FQ sjunker också EQ, vår emotionella intelligens. Vi bjöd in folk i olika
diskussionstrådar och såg hur de uttryckte sig hårdare när andra gjort det före dem, mer tvärsäkert när andra också gjorde det, de till och med stavade sämre när andra gjorde det. Utan att vara medvetna om att de påverkades överhuvudtaget.
Inte konstigt att fake news blivit vardagsmat, att filterbubblorna och nättrollen frodas och att sociala medier ökar risken för stress och ångest. Vi kollar ju mer på våra skärmar än vi ser varandra i ögonen, läser nyheterna via kommenterade länkar och bildar oss uppfattningar om alltifrån våra grannar till politik via sociala medier.
Utan att förstå hur vi påverkas, utan tillräcklig FQ för att kunna filtrera bort de förödande effekterna det kan ha på vårt tänkande och vår medmänsklighet.
Därför kommer här några tips på hur du enkelt kan träna din FQ:
- Tänk lite långsammare. Sociala medier rycker lätt med sig tankarna snabbare än hjärnan hinner med. Ta några sekunder innan du bildar dig en uppfattning, innan du svarar eller kommenterar. Räkna gärna till åtta, det är nämligen så många sekunder det tar för hjärnan att ställa om sig för att prestera som bäst.
- Klicka på länken. Majoriteten gör nämligen inte det, de bildar sig en uppfattning om en nyhet eller ett inlägg genom att läsa kommentarerna och möjligen rubriken. Gör det till en vana att i stället klicka: titta på klippet, läs texten och tänk själv.
- Räkna fingrar. Hur många är det egentligen som har fingrat iväg kommenterar i trådarna du läser? Vi tror lätt att kommenterarna vi läser står för vad ”alla” tycker. Trots att det nästan alltid är en liten minoritet som skriver och att det dessutom är de som tycker mest extremt som kommenterar mest. De flesta kanske inte alls tycker så.
- Bestäm dig. Vänj dig vid att inte slentriantitta och låta dig svepas med i filterbubblorna. Ha ett syfte med besöket, kanske det är att själv sprida någon information, se efter vad en kompis gör, bilda dig en egen uppfattning om något, eller för den delen bara lite underhållning.
Fler handgripliga tips (till exempel banantricket) hittar du på min Instagram (om du bestämmer dig för att kolla!)