Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Det är skillnad på folk och politiker

Arbetslinjen har hunnit ifatt landets politikerkår.

Nu ska de guldkantade garantilönerna utredas. Tack för det.

En 52-årig kvinna som blir av med jobbet får a-kassa i högst ett år. Den är 80 procent av inkomsten, dock högst 14 960 kronor i månaden. Mer än så kan det inte bli.

En 52-årig riksdagsledamot som lämnar politiken har däremot rätt till inkomstgaranti i 13 år. Maxbeloppet är även i detta fall 80 procent av tidigare arvoden, dock utan tak. För Alice Åström betyder det 50 263 kronor i månaden. Åström, tidigare vice ordförande i Vänsterpartiet, blev av med sin riksdagsplats i valet förra året.

För ett 52-årigt kommunalråd är det mer oklart. Varje kommun kan ha sitt egen lösning för hur heltidspolitiker ska kompenseras för en valförlust – eller för en frivillig avgång. Det enda man kan vara ganska säker på är att kommunalrådet inte kommer att gå lottlös.

Ett exempel är finansborgarrådet i Stockholm, Annika Billström (S), 55, som lämnade politiken 2006. Hon får varje månad 54 000 kronor i visstidspension.

Den höga summan beror på att hon valt att ta ut inkomsten från sitt konsultföretag som vinst till fyra femtedelar. Och som lön till en femtedel. Visstidspensionen räknas bara av mot lön, inte vinst.

– Jag följer regelverket, sade Billström till Ekot.

Jojo. Det här är tre olika system för att stödja människor som blir av med sitt jobb eller sitt uppdrag.

Samliga är beslutade av politiker. Det klart sämsta gäller vanliga människor. Medan de guldkantade gäller heltidspolitiker. Är du förvånad? Att regeringen står fast bakom arbetslinjen är ingen nyhet. Även Socialdemokraterna, arbetslinjens uppfinnare, understryker att fler måste stimuleras att jobba längre för att Sverige ska klara av åldringsboomen.

Det gäller dock alltså främst vanliga medborgare. Heltidsarvoderade politiker kör i gräddfilen.

Men nu håller arbetslinjen på att hinna ifatt politikerkåren. Det blir allt svårare att försvara skillnaderna mellan vanligt folk och heltidspolitiker.

Sveriges kommuner och landsting ska nu kartlägga hur läget ser ut i dag. Därefter kan det bli aktuellt med en ny standardmodell för ersättningarna. Den nuvarande är från 2003.

Samtidigt ska riksdagen utreda ledamöternas förmåner.

I skottgluggen står bland annat den upp till 15 år långa inkomstgarantin för 50+:are som lämnar riksdagen.

Följ ämnen i artikeln