Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Bryter strejken ut får regeringen problem

Det står mycket på spel ­under det kommande dygnet.

Inte bara för facken och arbetsgivarna.

Utan även för Fredrik Reinfeldt.

Regeringen har satt en ära i att inte blanda sig i vad som händer på arbetsmarknaden. Avtal är avtal och ska skötas av fack och arbetsgivare.

Det är en rimlig hållning. Men problemen i avtalsförhandlingarna kan hamna på regeringen och i statsminister Fredrik Reinfeldts (M) knä vare sig han vill eller inte.

I natt kan knappt 6 000 Handelsmedlemmar gå ut i strejk om inte stridsåtgärderna skjuts upp eller ett avtal blir klart.

Det senare förefaller mindre troligt. Så sent som i går kväll krävde Handels fortfarande 4,5 procent och en extra hundralapp till en jämställdhetspott. Medan arbetsgivarna erbjöd 2,6 procent.

Och vad är då kopplingen till Reinfeldt?

Statsministerns paradgren är ansvar och stabilitet. Hela hans politiska gärning präglas av riskminimering och nu står Sverige för första gången på många år på randen till en storkonflikt.

Även om den formellt inte har ett dugg med regeringen att göra kommer strejken snabbt få en poltiisk dimension. Att ducka för den blir en svår, för att inte säga övermäktig, pedagogisk uppgift.

Rader av LO-förbund har varslat om sympatiåtgärder med Handels. Om även dessa strejker bryter ut, tidigast i slutet av nästa vecka, kommer regeringens problem att öka i takt med att konsekvenserna drabbar tredje man.

Men det värsta för regeringen är inte de faktiska konsekvenserna av strejkerna, om de bryter ut. Utan att den i så fall inte verkar ha koll på läget, det är oro i nationen och regeringen gör ingenting.

På sikt finns också ett annat problem. I Sverige jagade inflation och löner länge varandra. Industriavtalet ändade definitivt dödsdansen.

2,6 procent var den löneökning som IF Metall skrev under på i år inom ramen för industriavtalet. Det berör både LO, TCO och Saco och sluts i internationellt konkurrensutsatta branscher och ska därför vara normbildande.

Misslyckas parterna med att på sikt hålla löne­ökningarna inom den ramen riskerar inflationen att återvända som ett svenskt samhällsproblem. Det vill ingen men ibland blir det inte som man önskar.

Följ ämnen i artikeln