Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Ska vi köpa gökur för 22 miljarder kronor?

Det finns två sorters nyheter: triviala som alla fattar på studs och obegripliga, som man önskar att någon gjorde begripliga.

Men inte fan gör någon det.

Ta försäljningen av Jas-plan till det schweiziska edsförbundet, Schweiz i folkmun. Om den blir av. Ett ”genombrott”. Den största svenska framgången sedan tåget över Lilla Bält. Men vems framgång, mer precist?

Om jag förstår saken rätt är det såhär: Schweiz betalar 22 miljarder. Men bara på villkor att Sverige köper schweiziska produkter för 22 miljarder. Här inställer sig den första frågan: vad ska Sverige köpa?

Toblerone? Gökur? Alphorn? Blommiga hängslen?

Det här är inte ett billigt skämt. Saken är den att Schweiz har svårt att sälja något till utlandet, vid sidan av schweizerfranc. Sådana vill å andra sidan alla ha – utom de som missbrukar den schweiziska produkten valium – så snart ”marknaden” är nervös. Det har lett till att schweizerfranc är väldigt dyra. Vilket har gjort att schweiziska varor är väldigt dyra. Vilket gör att det är bättre att köpa lika bra varor, fast billigare, från något annat land.

Inte ens schweizare vill handla schweiziskt. De åker över gränsen till Tyskland, Frankrike, Italien eller Österrike, där de kan shoppa som valutasvin. Den schweiziska

centralbanken är så bekymrad att den försöker lura i folk att schweizerfranc egentligen är en skräpvaluta. Ingen lyssnar.

Så vad har Jasgrabbarna lovat att vi ska köpa? Det kan inte vara schweizerfranc. Varför skulle den schweiziska staten plötsligt ha bett ett gäng ingenjörer från Linköping att spekulera upp en redan alltför dyr valuta med 22 miljarder?

Igen: allt Schweiz har att sälja kan köpas billigare var som helst annars i världen. Där av fråga två: vad består framgången i, om Sverige får in 22 miljarder och använder lika många miljarder till att göra dåliga affärer?

Obegripligt, men inte lika obegripligt som den politiska slutsatsen: att det svenska flygvapnet, tack vare affären, nu har råd att köpa tio ”super-Jas”, för ungefär en miljard styck.

Formulera fråga tre själva, med det i tanken.

Jag begrep att Demi Moore och Ashton Kutcher ska skilja sig första gången jag hörde det. Ändå får jag höra det igen och igen. Jag begriper inte vems framgång Jas-försäljningen är. Om det hör jag inget.

Följ ämnen i artikeln