Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Så osmakligt att man knappt kan kalla det för journalistik

Brittiska Daily Express ägnar sig åt osmakligheter. Man kan knappt kalla det journalistik.

I en populistisk kampanj ber de läsarna att ansluta sig till tidningens ”korståg” mot nya immigranter från EU.

Brittiska Daily Express kampanj där de ber läsarna att ansluta sig till tidningens ”korståg” mot nya immigranter från EU.

Det doftar omisskännligen 1930-tal om Daily Express kampanj ”Say no to new EU migrants”, säg nej till nya EU-immigranter.

Det är främlingarna, de utländska medborgarna, som är hotet. Inte tomgången i ekonomin, inte ofullkomligheter i inrikespolitiken, inte brist på utbildning eller praktikplatser.
En otäckt enkel förklaring till en fråga med många bottnar som naturligtvis applåderas av SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth på Twitter. Hans svar är ju lika enkelt. Bort med dem.

Bakgrunden till ”korståget” är flera EU-länder (dock inte Sverige) haft undantag från EU:s regler om fri rörlighet för arbetskraft för rumänska och bulgariska medborgare. Vid nyår, sju år efter att de blev medlemmar, försvinner undantagen.

Enligt Daily Express kommer det leda till ett massivt inflöde av rumäner och bulgarer till Storbritannien vilket hotar de brittiska ungdomarnas jobb och dessutom sätter ytterligare press på bostadsmarknad och välfärdssystem.
Upplysningsvis är den fria rörligheten för arbetskraft en hörnsten i EU-samarbetet. Det är inget som man väljer bort vilket tidningen skamlöst inbillar sina läsare.

Det är inte heller fritt fram att slå ner sina bopålar var man har lust, inte ens i EU. Man har rätt att söka jobb under tre månader men utan ekonomisk hjälp från det nya landet.

Rätt att bosätta sig i landet har bara den som har ett jobb, driver ett företag, är pensionär eller pluggar, kort och gott är självförsörjande och betalar skatt. Även dessa fakta förtiger tidningen.

Enligt Eurostat gick 7,6 procent av den brittiska arbetskraften utan jobb i juli, den färskaste siffran. Genomsnittet i EU var elva och i Sverige var siffran då 7,8 procent. Ungdomsarbetslösheten låg också under genomsnittet.

Storbritannien befinner sig inte heller i toppen av listan av länder där andra EU-medborgare jobbar. 1,4 miljoner EU-medborgare motsvarande 4,8 procent av befolkningen jobbar i landet. I hela EU är motsvarande siffra 3,1.

Men i Luxemburg är det 46, på Irland 11, Cypern 14 och Öster­rike drygt fem procent för att nämna några.
Daily Express chef­redaktör Richard Desmond har inte gjort sig känd för att torgföra de mest balanserade åsikt­erna. Exempelvis anklag­ade han tidningen Daily Telegraph för att ge efter för nazisterna när den förhandlade med Springerkoncernen om uppköp.

Hittills har bara 35 000 av land­ets 63 miljoner invånare skrivit på ”korståget”. Det skulle vi på Aftonbladet betrakta som ett magert resultat trots en folkmängd på 9,5 miljoner.

Det kan vara så att tidningens främlingsfientliga populism är för mycket till och med för britterna. Att dela in människor i mino­ritetsgrupper och sedan skylla allt ont på dem leder ovillkorligen till elände. Det har historien lärt oss och det borde Daily Express veta. De leker med elden.

Följ ämnen i artikeln