Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Putin har redan vunnit

Med en kombination av hoppfullhet och ett stort mått av bävan ser omvärlden fram emot Donald Trumps toppmöte med Rysslands president Vladimir Putin 
Oro finns för att den amerikanske presidenten ska vara alltför undfallande mot Putin.
– Jag ser inte Putin som en fiende, säger Trump.

Följ ämnen
Ryssland

Putin har redan vunnit. För honom, som i västvärldens ögon är lite av en paria, är det en fjäder i hatten bara att USA:s president är beredd att resa till Rysslands grannland Finland för att träffa honom. Han behöver inte få några eftergifter för att det ska ses som en framgång för Ryssland.

Trump tar en större risk. Inte minst inrikespolitiskt. En utredning pågår om eventuellt samarbete mellan Trump-kampanjen och Ryssland i syfte att påverka utgången av presidentvalet. Gullar han för mycket med Putin kan det ligga Trump i fatet.

Aldrig sagt ett ont ord

De två har redan träffats vid två tillfällen på internationella toppmöten. Trump har då beskrivit personkemin mellan dem som mycket god.

Ända sedan valrörelsen har det varit tydligt att Trump hyser någon form av beundran för Putin. Trots att relationerna mellan USA och Ryssland är de sämsta på många år har Trump nästan aldrig sagt ett ont ord om Putin.

Tvärtom har han varit väldigt positiv.

Den ryske presidenten ingår i den skara av auktoritära ledare som Trump verkar ha mycket lättare att umgås med än sina liberala europeiska allierade. Något som inte minst blev tydligt vid Nato-mötet i Bryssel i veckan då Trump kraftig mobbade Angela Merkel och dagen efter förnedrade May med en intervju i The Sun där han hyllades hennes främsta utmanare Boris Johnson.

Inte ens det faktum att USA:s samlade underrättelsetjänster pekat ut Ryssland för att ha försökt påverka utgången i det amerikanska valet har påverkat Trumps inställning till Putin negativt.

Det får Trump inte glömma

Det är svårt att invända mot att ledarna för två av världens mäktigaste länder möts. De usla relationerna mellan Ryssland och USA skulle må bra av att tinas upp. Det tjänar alla på.

Men det får inte ske till vilket pris som helst.

Framförallt gäller det att Trump inte glömmer att det främsta skälet till att USA och Europa idag har ett antal sanktioner mot Ryssland är Moskvas olagliga annektering av halvön Krim som egentligen tillhör Ukraina. Inklusive Rysslands allmänt mer aggressiva beteende mot grannländerna runt Östersjön.

Trump har tidigare vacklat på den punkten och bland annat sagt att han kan tänka sig att godkänna annekteringen eftersom Krim tidigare varit en del av Ryssland och att folket där övervägande är rysktalande. Men sannolikt vågar han inte göra det eftersom det skulle möta enorm kritik på hemmaplan.
Men den typen av uttalanden spär på den oro som många känner för att Trump spontant ska göra eftergifter som övriga i västvärlden inte kan acceptera.

En sådan är att lova att upphöra med Natos militärövningar i länderna som gränsar till Ryssland.

”Han är en mottävlare”

På en presskonferens när Nato-mötet avslutades så svävade Trump på sin inställning.

– Kanske, sa han. Det beror på.

Han skyllde samtidigt annekteringen av Krim på sin företrädare Barack Obama.

– Det var på hans vakt det hände. Inte på min. Om jag skulle ha tillåtit det att ske? Absolut inte.

Han lovade att än en gång ställa frågan till Putin om Rysslands inblandning i det amerikanska valet. Men så slog Trump lite hjälplöst ut med händerna.

– Men vad ska jag göra om Putin än en gång svarar nej?

Vid samma pressträff meddelade Trump att han inte ser den ryske presidenten som sin antagonist.

– Han är inte min fiende. Han är en mottävlare. Han är inte min vän heller. Jag känner honom för dåligt för det. Men jag hoppas att han kan bli en vän.

Samtidigt pekar Trump ut EU som en fiende på handelsområdet. Det är som om han redan anammat en stor del av Putins världsbild.

I korridorerna i Bryssel var det inte svårt att hitta oroliga ledare och diplomater från olika västländer. Trump själv hävdade att de alla gratulerade honom till att mötet skulle bli av.

– Det är bara ett löst möte, sa Trump nästan urskuldande. Jag hoppas det ska leda till något positivt.

Den förhoppningen är han inte ensam om.