Lena Mellin: Nu köper kineserna allt – och med det kommer helgonrollen
Nu ska kineserna fixa allt.
USA:s budgetunderskott. Eurozonens skuldproblem. Saab.
Och Vårbergs köpcentrum utanför Stockholm.
När statsminister Fredrik Reinfeldt (M) besökte Kina 2009 överlämnade han en lista på 13 fängslade personer till president Hu Jintao. Reinfeldt krävde att de skulle friges.
Då statsminister Göran Persson (S) var där, 13 år tidigare, hade han en liknande lista med sig.
I bagaget till FN:s stora kvinnokonferens i Peking 1995 hade vice statsminister Mona Sahlin (S) packat ner protestlistor med 10 400 namn. De handlade om vanvården av flickor på kinesiska barnhem.
Men västs protester mot bristande respekt för mänskliga rättigheter riskerar att bli mer lågmälda i framtiden. Kina håller nämligen i rask takt på att bli världens ekonomiska frälsare. Och vem vill bita den hand som föder en?
I det sammanhanget är Youngman och Pang Da, som köper Saab för 900 miljoner, en notis i marginalen. Även om det är fantastiskt roligt för dem som blir kvar på biltillverkaren som enligt de kinesiska planerna snart ska producera 200 000 bilar per år. Dock inte enbart i Trollhättan.
En ännu mindre notering är affärsmannen Chien-Hua Wangs köp av Vårbergs köpcentrum utanför Stockholm. För en vecka sedan ropade han in centrumbygget, som behöver fräschas upp, på exekutiv auktion för 89 miljoner kronor.
Förklaringen till den nya kinesiska helgonrollen är den jättelika valutareserven som uppgår till 3 200 miljarder dollar, eller 20 650 000 000 000 svenska kronor.
Det är pengar som inte bara kan ligga och skvalpa. Ägarna, den kinesiska staten, vill ha avkastning på pengarna.
USA:s gigantiska budgetunderskott var ett av de första investeringsobjekten. Sedan tre år tillbaka är Kina den störste utländske ägaren av amerikanska statsobligationer. Där har Peking satsat omkring 5 000 miljarder kronor.
Nu riktar nästa stormakt, Europeiska unionen, sina blickar mot det kinesiska kapitalet. Efter förra veckans toppmöte står det klart att EU:s nya räddningsfond, EFSF, behöver groteskt stora mängder kapital, också över 5 000 miljarder kronor, för att stötta skuldtyngda medlemsländer.
En del av dem hoppas man kommer från Kina som hittills inte ställt sig helt avvisande.
Redan natten mot fredagen förra veckan ringde den franske presidenten Nicolas Sarkozy till sin kinesiske kollega Hu Jintao för att diskutera frågan. Dagen därpå inledde räddningsfondens chef, Klaus Regling, samtal med de kinesiska myndigheterna i Peking.
Korridorsnacket kan fortsätta redan i slutet av veckan. I G20-mötet (group of 20, världens största ekonomier) i Cannes deltar både Hu, som redan landat i Europa, Sarkozy och den tyska kanslern Angela Merkel.
Frankrikes förre premiärminister Jean-Pierre Raffarin slog huvudet på spiken i söndags när han sade:
– Kina har tagit över stafettpinnen och blivit världens bankir.
Precis så är det. Bankir, frälsare och räddningsplanka.