Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Stryp pengaflödet till Europas mini-Putins

Polen och Ungern är på väg att utvecklas till auktoritära länder av ryskt snitt.

Då är det inte rimligt att svenska och andra EU-skattebetalare ska bidra ekonomiskt till deras utveckling.

Det är dags att stänga EU:s pengakran till de båda och förbereda deras uteslutning ur EU.

Både Polen och Ungern har under lång tid befunnit sig på ett sluttande plan där demokrati, pressfrihet, mänskliga rättigheter och ett oberoende rättväsende har urholkats till den grad att länderna snart tippat över helt till det auktoritära lägret.

Polens starke man Kaczynski och Ungerns Orbán ser mer och mer ut som mini-Putins.

Senaste exemplet är den nya lag som antogs av det polska parlamentet i går och är direkt riktad mot den USA-ägda tv-kanal, TVN, som står för det mest populära, oberoende nyhetsprogrammet i Polen.

När regimen förlorade den första omröstningen bearbetade man ett av de andra partierna och höll sedan en ny omröstning som man vann knappt. Ett sätt att sköta beslutsprocessen som påminner mer om maffian än demokratiskt styre.

TVN granskar ofta det styrande partiet Lag och rättvisa med kritiska ögon. Precis som det ska fungera i en demokrati. Men det gillar inte mini-Putin som redan förvandlat publice service-kanalerna till ett lydigt verktyg för regimen och är på god väg att göra samma sak med många dagstidningar.

Jaroslaw Kaczynski, ledare för det nationalkonservativa polska regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) i Polen.

De auktoritära regimerna i Polen och Ungern är tragiskt nog framröstade på demokratisk väg. Givetvis är det upp till ungrare och polacker att själva bestämma vilken framtid de vill ha.
Med ett viktigt undantag.

Man kan inte fortsätta vara medlem av EU och samtidigt agera mot unionens grundläggande värden och principer.

Tänkte inte på det

Båda länderna har under lång tid utmanat Bryssel utan att drabbas av allvarliga följder. Det är hög tid att ändra på det.

Inte minst med tanke på de utvidgningssamtal som pågår med ett antal länder på Balkan som vill in i EU. Serbien, Montenegro, Kosovo, Makedonien och Bosnien Hercegovina är alla länder som precis som Polen och Ungern saknar demokratiska traditioner. Att släppa in dem utan att samtidigt ha möjligheten att kasta ut dem om de bryter mot EU:s grundläggande värden vore förödande för unionen.

Att bevara sin nationella särart är en sak men att aktivt sabotera EU:s framtid är något helt annat.

På något sätt måste man få till en mekanism som gör det möjligt att kasta ut stater som uppenbart struntar i demokrati, pressfrihet och ett oberoende rättsväsende.

Märkligt nog var det ingen som kunde föreställa sig när EU i början av 2000-talet utvidgades med stora delar av det forna kommuniststyra Östeuropa, att dessa länder skulle återfalla i auktoritära beteenden. Det finns ingen klausul i EU:s "grundlag" som medger att länder utesluts.

Att införa den i efterhand blir inte lätt eftersom sådana beslut kräver enhällighet, men det måste ske om unionen ska överleva på sikt.

I väntan på en uteslutningsklausul borde EU skyndsamt vrida åt penningkranen till Polen och Ungern. Båda får varje år mångmiljardbelopp från EU:s regionala fonder som går till att bygga vägar, sjukhus och andra investeringar.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Dessa bidrag finansieras av Sverige och andra länder som är nettobidragsgivare till EU. Polen och Ungern tillhör dem som får tillbaka mycket mer än de betalar i avgift.

EU-bidrag avgörande

Under en reportageresa i Polen 2019 berättade kommunalrådet i staden Torun för mig att det nya toppmoderna sjukhuset som höll på att byggas inte varit möjligt utan EU-pengar.

– Bidragen från EU är helt avgörande för att Polen ska kunna utvecklas, förklarade han.

EU-pengar står bakom 60 procent av alla investeringar i landet.

Att stoppa strömmen av euro skulle med andra ord vara ett effektivt sätt att få både regimen och polackerna på andra tankar. Nu hjälper EU:s skattebetalare i praktiken till att hålla de auktoritära regimerna under armarna.

Det är minst sagt upprörande.

EU har inlett rättsliga förfaranden mot Polen och Ungern där länderna i slutänden kan förlora sin rösträtt i unionen men det går alldeles för långsamt. Både regimen och medborgarna som röstar på de högerpopulistiska partierna måste fås att inse att det är allvar nu.