Överallt svettiga män med en boll

Det har nog inte undgått någon att det i våra dags- och kvällstidningar varje dag medföljer en liten sladdrig bilaga. På förstasidan finns oftast en kille som i obskyr och svettig pose jagar en boll eller viftar med en hockeyklubba och skriker i vinnaryra med en prilla under läppen.

Ni vet det där rosa bihanget som i alla fall jag med van enhandsfattning sorterar ut och proppar ner i närmsta papperskorg. Av den enkla anledningen att sport enligt sportbilagorna är synonymt med bollsporter, gärna boll med prefixet fot, och män. Det är sida upp och sida ner om Zlatan, allsvenskan, Premier League och Italienska cupen följt av HV71, Hockeyallsvenskan, slutspel och NHL. Där­efter får man om man har tur läsa om bandy, handboll och Formel 1. Eventuellt lite poker på det (vad nu poker har med sport att göra). Då och då dyker en och annan svingad golfklubba eller fint åkt slalomlopp upp. Och så rapporteras det oerhört frekvent om Zlatans fastighetsaffärer förstås.

Överallt dessa svettiga män, bild efter bild efter bild på halvt avklädda, frustande män på gräsplaner.

I övrigt minimalt om de sporter som intresserar mig. Ridsport och gymnastik. Nu tänker ni kanske att det här är tjejsporter i periferin som inte engagerar så många. Att det var helt i sin ordning att man fick bläddra förbi tjugo sidor fotboll innan man fick ta del av nyheten att Rolf-Göran Bengtsson hade vunnit EM i hästhoppning. Att det bara var kul och helt rätt när sportjournalisten Lasse Anrell skrev ”Rolf-Göran Bengtsson, vem fan är det?” och insinuerade att det skulle ha varit en röstkupp som låg bakom att Rolf-Göran Bengtsson med 44 procent av rösterna vann Jerringpriset i december. Men det är ingenting annat än en ren villfarelse, gott folk. Ett medialt luftslott.

Gymnastik är den vanligaste sporten bland kvinnor mellan 7 och 70 år, ridning kommer på tredje plats. Gymnastiken engagerar 237 000 svenska flickor/kvinnor. Långt fler än de 168 000 killar som tränar ishockey och de 199 000 som tränar innebandy.

Men hur ofta ser man en kvinna i en perfekt sving i barr på framsidan av sportbilagorna? Hur ofta är sven­ska hopplandslaget representerat på förstasidan? Ridningen engagerar 180 000 tjejer och kvinnor och sett till antalet ungdomsutövare är det den tredje största ungdomssporten i Sverige, och då har man inte räknat med alla dem som engagerar sig i sporten utan att vara medlemmar i någon förening. Jag till exempel.

Bara två av Expressens fjorton sportkrönikörer är kvinnor, tre av Aftonbladets tio. Det är något väldigt skevt i det.

Det är något väldigt skevt i att det smälls upp konstishallar och fotbollsplaner för oerhörda summor men att ridsporten till största del är självfinansierad av utövarna. Något oerhört skevt i att kvinnor och män idrottar exakt lika mycket men att sportmedierna vänder sig nästan uteslutande till män.

Följ ämnen i artikeln