Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Val vinner man med politik – inte med att be om ursäkt

Politik är en förtroendebransch.

Där ligger Håkan Juholt illa till.

Nu har han 1 041 dagar på sig att vända utvecklingen. Räcker det?

Politisk framgång av betydelse bygger på förtroende. Förtroende för de politiska idéerna. Och förtroende för de personer som leder partiet.

Enligt Aftonbladet/United minds är Socialdemokraternas väljarstöd just nu 24,9 procent. Inte ens var fjärde svensk skulle rösta S om det vore val i dag. I valet 2010 fick partiet knappt 31 procent av rösterna­.

För Moderaterna är siffran 32,8 procent, ett par procentenheter mer än i valet förra året.

I en annan mätning, publicerad i Dagens Nyheter i går, säger 11 procent av väljarna att S-ledaren Håkan Juholt är den som bäst leder Sverige i händelse av en allvarlig kris. Nästan sex gånger så många, 65 procent, föredrar­ Fredrik Reinfeldt (M).

Tolv procent tycker att Juholt är bäst på att representera Sverige utomlands. 72 procent anser att det är Reinfeldt.

Som verksamt i en förtroendebransch ligger Socialdemokraterna alltså illa till. Utan att ta till överord skulle man dess­utom kunna säga att utvecklingen går åt rakt fel håll. Stödet för konkurrenterna ökar medan det minskar för det egna partiet.

Juholt själv ligger dessutom hästlängder efter Fredrik Reinfeldt på områden som är centrala för väljaren när den värderar kandidaterna till statsministerposten. I jämförelse med Mona Sahlin hösten 2010, månaderna innan hon avgick, ligger han också klart efter.

Vi kan alltså konstatera att Håkan Juholt och Socialdemokraterna­ ligger­ illa till på politikens kärnområde, förtroende. Nästa fråga gäller om det är viktigt.

Ja, det har stor betydelse. Socialdemokraterna, och Juholt själv, befinner sig nu i en nedåt­gående spiral där de olika negativa beskeden­ förstärker varandra­.

Det kan inte pågå hur länge som helst. Då drabbas Social­demokraterna av ytterligare­, i sina­ egna ögon otänkbara, väljar­förluster och förtroendet för Håkan Juholt får ännu­ en törn. Till slut kommer situationen bli ohållbar.

Då inställer sig den tredje frågan. Vad kan Juholt och S-ledningen göra för att vända utvecklingen?

Ett beprövat knep som använts­ i årtionden är att byta partiledare. In med ett nytt fräscht ansikte i stället för det gamla.

Det är för närvarande inte aktuellt­. Men till slut kan läget ha blivit så prekärt att det blir den enda möjliga lösningen. Där är Socialdemokraterna inte än.

I stället är det politiken som partiet­ måste storsatsa på. De måste­ skaffa sig ett trovärdigt alternativ­ till regeringen och det måste, med politisk logik, handla om sysselsättning och ekonomi.

Det är inte lätt att attackera firma­ Borg & Reinfeldt på det området. Men det är det Håkan Juholt måste göra för att vända utvecklingen.

Det duger inte att recensera­ musikaler

i Sydsvenska Dagbladet eller att åka land och rike­ runt och be om ursäkt­. Val vinns med ekonomi och sysselsättning. Resten tycker väljarna är mindre viktigt.

Håkan Juholt poängterar ofta att mer än tusen­ dagar återstår till nästa val. Ja, valet är om 1 041 dagar. Men det är ingen evighet för den som vill reparera ett förtroende.

Följ ämnen i artikeln