Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Resultatet nästan exakt som 2009

Partisympatimätningen från SCB säger tyvärr ingenting om valresultatet.

I motsvarande mätning före förra valet ledde de rödgröna. Ändå förlorade de.

Det kan hända igen.

Statistiska centralbyrån, SCB:s, partisympatimätning brukar räknas som den mest tillförlitliga. Nästan 5 300 personer svarar på frågan hur de skulle rösta om det vore val i dag.

Trots det måste man konstatera att den nya mätningen inte säger särskilt mycket om resultatet i riksdagsvalet om nio månader.

Om vi backar bandet fyra år, alltså till samma tidpunkt före förra valet, såg det nästan exakt ut som det gör idag.

Även då hade de tre rödgröna partierna vind i seglen. Hälften av väljarna sade att de skulle lägga sin röst på dem. Nu är det 49,8 procent.

Precis som nu hade alliansen det motigt. 42,5 procent av väljarna sade då att de skulle rösta på något av de fyra partierna jämfört med 39,7 procent idag.

Sverigedemokraterna särredovisades inte då utan klämdes in i gruppen ”övriga partier”. >Men SCB:s bedömning var då att stödet för SD var 5,1 procent. Idag uppgår det till 9,3 procent.

Kortfattat är alltså det hänt under de senaste fyra åren är att alliansen minskat något medan Sverigedemokraterna ökat.

Då som nu såg de rödgröna ut att vara på väg mot en promenadseger. Ändå förlorade de. Då som nu verkade som Fredrik Reinfeldts (M) tid som statsminister var utmätt. Ändå satt han kvar.

Val är oberäkneliga händelser. I senaste riksdagsvalet bestämde sig över hälften, 53 procent, av väljarna för vilket parti som skulle få deras röst under valrörelsen. Mer än var tionde tog beslutet först på själva valdagen.

Och vad vill jag säga med det här? Det är mycket enkelt. Nio månader före ett val är det omöjligt att veta hur det slutar. Väljarbarometrar talar om hur väljarna ställer sig just nu. Inte vad de gör på valdagen.

Med det sagt måste det ändå understrykas att Fredrik Reinfeldts utmanare om statsministerposten är starkare nu än då.

På pappret var stödet för Socialdemokraterna ett par procentenheter högre än i dag. Men Stefan Löfvens företrädare Mona Sahlin var redan skadskjuten av sitt eget parti.

Intern opposition fick henne att under förödmjukande former lägga planerna på att gå till val tillsammans med Miljöpartiet på hyllan. För att få tyst på kritikerna inkluderades även Vänsterpartiet i det S-ledda alternativet.

Löfven däremot har kopplat greppet över sitt parti. Ingen ifrågasätter hans auktoritet, i alla fall inte offentligt.

Förre statsministern Göran Persson (S) brukade säga att den som vinner Stockholms län tar hem regeringsmakten. Där bor inte bara mer än var femte väljare. Många rör sig dessutom ganska lätt över det politiska fältet.

I så fall skulle det bli väldigt jämt. Alliansen samlar 48 och de tre rödgröna 46,2 procent av väljarna i huvudlänet.

Men med all respekt för både väljarbarometrar och Göran Perssons iakttagelser så har vi idag ingen aning om hur valet den 14 september slutar. Allt kan hända till dess.

Följ ämnen i artikeln