Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

I framtiden styr kvinnorna – mer

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-15

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Lägg hennes namn på minnet.

Anna Kinberg Batra kan vara Fredrik Reinfeldts efterträdare.

KRONPRINSESSAN Anna Kinberg Batra kan mycket väl vara den som tar över efter Fredrik Reinfeldt när han avgår. Och hon är inte den enda kvinna som efter valet har fått en maktposition som tidigare tillhörde en man.

På pappret var riksdags­valet för snart fyra veckor sedan ingen framgång för kvinnorna. Andelen kvinnliga ledamöter minskade, posten som vice statsministern gick från en kvinna till en man.

Men bakom rubrikerna har kvinnorna gjort en stark framryckning i det politiska Sverige. Särskilt i Moderaterna som gjorde ett sämre val bland unga och kvinnor och inte har för avsikt att upprepa det.

Redan under förra mandatperioden hade Anna Kinberg Batra, gift med komikern David Batra, ett tungt uppdrag. Hon var ordförande i riksdagens EU-nämnd som instruerar statsråden innan de åker till Bryssel.

Men efter valet har hennes karriär vikt spikrakt uppåt. Då blev hon ordförande i riksdagens tyngsta utskott, finansutskottet. Som företrädare för en regering i minoritet är det ett mycket ansvarsfullt, och inflytelserikt, uppdrag.

Men dessutom blev hon gruppledare för de moderata ledamöterna i riksdagen. Det innebär inte bara att hon ska förhandla med andra partier och ta trilskande ledamöter i örat, utan också att hon deltar vid regeringens sammanträden på torsdagar som ett slags extra minister.

Anna Kinberg Batra kan mycket väl vara den som efterträder Fredrik Reinfeldt när han avgår. Det tycks i alla fall som om Reinfeldts planering utgår från att hon ska vidare – in i partiets verkliga toppskikt.

Men Kinberg Batra är inte den enda kvinna som efter valet fått en maktposition som tidigare tillhörde en, eller i hennes fall flera, män.

Nina Larsson heter Folkpartiets nya partisekreterare, Sofia Arkelsten är Moderaternas nya. Båda efterträder män.

Det gäller även utrikesutskottets nya ordförande Karin Enström (M) och Centerns nya ekonomiska talesman Annie Johansson.

Det märkliga är att det är i det vinnande laget, allianspartierna, det rör sig mest. I de rödgröna partierna är personförändringarna små.

I regeringen är FP och Centern de bästa jämställdhetspartierna, hälften av deras statsråd är män. Kristdemokraterna är sämst med 67 procent män. Medan M-stats­råden till 54 procent består av män.

I hela regeringen har andelen kvinnor ökat med 0,4 procentenheter sedan valet. Synnerligen marginellt.

Men bakom rubrikerna rör det alltså på sig. Framtidens makt­havare ser ut att vara kvinnor.

I alla fall i högre grad än i dag.

Följ ämnen i artikeln