Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Machostil och corona ingen bra kombo

Trots rådet om att inte ta i hand gjorde Boris Johnson en grej av att visa att han inte var rädd för coronaviruset.

Machostil och corona är definitivt ingen bra kombination.

Det är en traumatisk situation för en nation att se sin ledare få intensivvård mitt i den värsta krisen sedan andra världskriget.

Det är nu som Boris Johnson verkligen skulle behövas på Downing Street mer än någonsin. Det är många och svåra beslut som måste fattas. Därför borde det också vara både hans och andra ledares plikt att göra allt de kan för att inte bli smittade.

Johnson har agerat tveksamt i det hänseendet.

Samtidigt som myndigheter i Storbritannien och världen över gick ut med rådet att inte hälsa genom att skaka hand så struntade Johnson själv i rekommendationerna.

Boris Johnson isolerades först i hemmet efter att ha insjuknat. Nu vårdas han på en intensivvårdsavdelning på ett sjukhus i London.

På en presskonferens den 3 mars meddelade han trotsigt med ett snett leende att han minsann tänkte fortsätta ta människor i hand. Premiärministern lät stolt när han berättade att han för någon dag sedan varit på ett sjukhus där coronapatienter vårdades och att han minsann skakat hand med alla.

Det är omöjligt att veta hur den brittiske premiärministern blev smittad men det kan mycket väl ha varit hans egen oförsiktighet och vilja att skicka en signal till allmänheten att inte låta sig skrämmas av viruset som ligger bakom att han nu får intensivvård.

En signal som framstår som extra olycklig när man några veckor senare stängde ner hela landet på grund av samma virus.

Inga klara regler

Sällsynt olyckligt är det givetvis också att åtminstone tillfälligt mista sin ledare. Till saken hör att Storbritannien inte har någon skriven konstitution och att det därför inte finns glasklara regler för vem som ska ta över om premiärministern är oförmögen att utföra sina plikter.

Johnson har bett utrikesminister Dominic Raab att ta över tillfälligt. Inget fel på honom men han har givetvis inte samma pondus och legitimitet som en av folket vald premiärminister. Johnson valdes med överväldigande majoritet i parlamentsvalet i december förra året och är populär i många läger.

Utrikesminister Dominic Raab har tillfälligt tagit över.

Det kan bli svårare för den brittiska regeringen att fatta riktigt tuffa beslut om den folkvalde premiärministern inte kan delta. Särskilt om det blir långvarigt.

Boris Johnson är 55 år. Rent statistiskt har han därför goda chanser att överleva även om han skulle behöva vårdas i respirator. Uppgifterna är knapphändiga men än så länge verkar det som Johnson bara fått syrgas och inte lagts i respirator.

Hamnar han där kan det ta lång tid innan han tillfrisknar. Många covidsjuka ligger i 2-3 veckor innan de åter kan andas på egen hand.

Johnson har mötts av en våg av sympati från andra världsledare. President Trump har till och med erbjudit sig att skicka medicinsk expertis. Övriga har nöjt sig med att skicka hälsningar om ett snart tillfrisknande.

Johnson ingår i en mindre grupp världsledare som haft en machoinställning gentemot viruset som om det vore en synlig motståndare som man kan besegra med en tuff attityd.

Värsta i klassen

Till de värsta i den klassen hör Brasiliens president Jair Bolsonaro och Vitrysslands ledare Aleksandr Lukasjenko.

Bolsonaro menar att covid-19 inte är mycket mer än en förkylning och har uttryckt stor irritation över att landets guvernörer inför rörelserestriktioner och stängt ner delar av ekonomin. Demonstrativt fortsätter han krama om folk och skaka hand.

Lukasjenko är ännu värre. Han skrattar bort det. Det behövs inga restriktioner, menar han.

Risken är att krisen blir värst i de länder där ledarna bagatelliserar eller helt ignorerar covid-19. De skickar en signal till sin befolkning att det kan leva precis som vanligt, utan inskränkningar. Något som kan sluta med katastrof.

Boris Johnson gjorde helt om redan innan han insjuknade. Från en tämligen lättsinnig attityd lät han stänga ner både pubarna och landets skolor. Nu tillhör Storbritannien de länder som har de strängaste restriktionerna.

Handskakandet är det definitivt slut på.

Det här viruset skonar ingen. Vare sig man är kunglighet eller premiärminister.

 


PODD Så pratas det om Sveriges coronataktik – i Storbritannien

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vårdas på sjukhus efter att ha fått coronaviruset. Samtidigt så har hela landet stängt ner för att stoppa smittspridningen. Hur hanterar britterna situationen och varför är de kritiska mot hur Sverige hanterar viruset? Det här tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Frida Fagerlund, Aftonbladets reporter i London. Programledare är Jenny Ågren.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen