Politikerna borde agera – inte ta selfies med Greta
Det är häpnadsväckande att det är en svensk 16-åring som på egen hand skapat en världsomspännande rörelse.
Men hur ska Greta Thunberg undvika att hon bara blir någon som de beräknande politikerna vill ta selfies med i stället för att skrida till handling?
Hon är överallt. Slå på en tv-apparat med nyhetskanaler och Greta Thunberg dyker upp som en modern Tintin i alla möjliga sammanhang.
Ena dagen fistbumpar hon med Barack Obama. Stunden senare sitter hon i CNN:s studio med stjärnreportern Christiane Amanpour. I nästa ögonblick läxar hon upp amerikanska politiker i kongressen.
Så gott som alla makthavare har en välvillig och beundrande attityd gentemot tonåringen från Stockholm.
Runtom i världen följer miljontals elever Gretas exempel och klimatstrejkar för att tvinga politikerna att agera.
Greta Thunbergs genomslag är fullkomligt unikt men ändå har världen inte kommit ett enda steg närmare att lösa klimatkrisen.
Makthavare av alla sorter frotterar sig nämligen gärna med Greta Thunberg. Det är bra för deras image att synas på bild med henne.
Men det innebär inte automatiskt att de också är beredda att agera.
Om politikerna var lika snabba med att fatta skarpa beslut som de är sugna på att ta en selfie med Greta så skulle världen kanske komma en liten bit närmare en lösning.
Flygskam ingen räddning
Tyvärr är det fortfarande alldeles för lite som händer.
Vad världens ledare behöver göra är att fatta stora genomgripande beslut som tvingar både industrisamhället och oss som individer att minska klimatutsläppen. I stället för att lägga över ansvaret på den enskilde individen.
Flygskam, klädskam och bilskam kommer aldrig att rädda oss från klimathotet även om det givetvis är bra att varje enskild individ funderar på vad hen kan göra.
I somras tillbringade jag en vecka på Svalbard och kunde med egna ögon se hur isen retirerade och permafrosten smälte och hur det helt förändrar livsbetingelserna. Vilket leder till enorma kostnader för att skydda sig mot effekterna av klimatförändringar.
Utvecklingen där går mer än dubbelt så snabbt som i övriga världen men ger en föraning om vad som väntar oss. Ju längre vi dröjer med att agera desto dyrare blir det och desto mer hotar det vårt välfärdssamhälle. Pengarna kommer inte att räcka när mycket måste klimatsäkras.
Massarbetslöshet
Jag har full förståelse för att politikerna tycker det här är jobbigt. Det är ingen barnlek att rädda världen. Särskilt inte som de flesta av oss bortskämda i-landsmänniskor helst både vill äta kakan och ha den kvar.
Det gäller att hitta balansen mellan att skyndsamt och kraftigt få ner utsläppen av skadliga växthusgaser men utan att vi helt raserar den värld och det välstånd vi byggt upp.
För det är bara att inse fakta. Vi kan inte på bara några år fasa ut olja, naturgas och kol utan att vi samtidigt utlöser svält, massarbetslöshet och socialt kaos.
Då riskerar vi att förstöra den värld vi vill rädda från klimateffekternas verkningar.
Men vi skulle kunna agera snabbare och mer kraftfullt än vad som sker i dag. Länder vill gärna att andra gör mer så att de själva slipper. De flesta politiker tänker mer på att vinna nästa val än på att rädda planeten.
Symbolpolitik
Det är lättare att ägna sig åt symbolpolitik som dieselförbud i innerstaden eller sänkt bensinpris i glesbygden än att ta itu med de stora frågorna.
Eller som statsminister Stefan Löfven i en intervju med Aftonbladet försöka lugna väljarna med att vi kan fortsätta flyga och åka snöskoter precis som tidigare bara vi gör det ”smartare”.
Ingen orkar lyssna på ständiga dystopiska larmapporter men det är inte heller någon bra idé att skönmåla och vagga in folk i falsk trygghet.
Löfven och många av hans kollegor runtom i världen sätter hellre sin tilltro till den tekniska utvecklingen än kräver impopulära uppoffringar av sina medborgare. Såvida det inte dyker upp en gigantisk koldioxidsug med utlopp rakt ut i universum så kommer det att krävas uppoffringar. Världens ledare borde förbereda folk i stället för att sopa detta faktum under mattan.
Draghjälp
Den taktiken har inte fungerat. Forskningen har varnat för den globala uppvärmningen i decennier. Det första klimatavtalet skrevs på i Kyoto 1997. Vissa framsteg har gjorts sedan dess men sett till världen totalt har utsläppen ökat markant trots den enorma tekniska utveckling vi sett de senaste 20 åren.
Säkert kommer vi att få draghjälp av ny teknik men att bara lita på det och ta selfies med Greta kommer inte att mota bort scenarier om 200 miljoner klimatflyktingar, matbrist, vattenbrist och allt extremare väderlek.
PODD: Aftonbladet Daily om Greta Thunberg & skolstrejkerna
Aftonbladet Daily om vad det är som gör att Gretas rörelse har vuxit sig så här stor, varför den lockar massor av demonstranter i länder världen över och varför manifestationerna i Sverige fortfarande är förhållandevis små.