Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Därför är det upplagt för kaosval i USA

Presidentvalet i USA riskerar att utvecklas till ett kaosval.

Skälen är flera men det främsta handlar om president Trumps försök att stämpla poströstning som fusk.

Han sår redan i förväg misstro mot valresultatet så att han kan vägra acceptera en förlust.

Han har gjort det gång på gång och gjorde det igen under första dagen av republikanernas partikonvent som avslutas fredag morgon svensk tid.

– Detta blir det största bedrägeriet i politikens historia, hävdade Trump. Demokraterna använder covid som förevändning för att stjäla valsegern.

Han specificerade därefter att det handlar om de 80 miljoner poströster som ska skickas ut till väljare. Vissa delstater kommer att skicka ut poströstsedlar till alla väljare. Trump hävdar att det är mest demokratiskt styrda stater som tänker göra det och ifrågasatte om alla väljare verkligen kommer att få sina valsedlar.

– Tänk om de inte skickar ut valsedlar till republikanska väljare?

Därefter slog han fast:

– Det enda sättet vi kan förlora på är om det blir ett riggat val.

Trump talar om ett riggat val redan innan det är avgjort.

Med sådana resonemang bereder Trump marken för hur han ska agera ifall han förlorar den 3 november. Om inte förlusten är jättestor kommer han att hävda att det handlar om fusk. Vilket i sig kommer att skapa kaos under de månader som går mellan valet och att Joe Biden ska tillträda om han vunnit.

Opinionsmätningarna talar just nu mot Trump. Biden har en ledning på 8–10 procentenheter.

Vill inte bli smittade

Bakgrunden är följande:

Redan i ett normalt val är det många som poströstar. Poströstning är i USA precis som i andra demokratier en väl beprövad metod. I valet 2016, som Trump vann, avgavs 33 miljoner poströster.

Antalet kommer sannolikt att stiga kraftigt i år. På grund av coronapandemin vill många amerikaner inte gå till vallokalen av rädsla för att bli smittade. De vill poströsta.

Men president Trump har under sommaren motsatt sig mer pengar till det amerikanska postverket för att de lättare ska klara av en ökning av antalet poströster.

Inte nog med det.

Donald Trump tillsatte en ny chef för postverket som är uttalad Trump-anhängare. En av hans första åtgärder var att annonsera omfattande nedskärningar i brevhanteringen som skulle göra det svårare att dela ut alla poströster i tid.

Han backade efter kraftig kritik från både demokrater och republikaner. Nu säger han att postverket kommer att klara av att både dela ut poströsterna i tid före valdagen och se till att de hinner fram i tid för att räknas.

Sanningen är att det inte finns några bevis för Trumps påståenden att poströstningen innebär en ökad risk för fusk.

Gynnar Trump

Däremot brukar en del av poströsterna underkänns därför att väljaren har gjort något fel eller för att rösterna kommer fram för sent på grund av undermålig postgång.

Under vårens primärval underkändes över en halv miljon poströster i 23 delstater. Bara i de tre delstater som avgjorde presidentvalet 2016 – Michigan, Wisconsin och Pennsylvania – underkändes 60 000 röster.

Detta är sannolikt något som gynnar Trump mer än Biden. Det är nämligen fler röstsedlar från unga väljare och från minoriteter som underkänns än från vita medelålders väljare. Unga, svarta och latinos röstar i större utsträckning på demokraterna.

Trumps sammanlagda segermarginal i dessa tre delstater 2016 var knappt 80 000 röster.

I en normal demokrati vill ledarna att så många som möjligt ska rösta. Så icke i Donald Trumps USA.

Joe Biden och hans vicepresidentkandidat Kamala Harris.

Presidenten är rädd att om det blir lättare att poströsta så kommer fler att rösta. Ju fler som deltar i ett val desto större chans brukar demokraterna ha att vinna.

Det är därför som republikanerna i en rad delstater, påhejade av Trump, försöker införa regler som gör det svårare att utnyttja sin rösträtt. Medan demokratiska delstater gör tvärtom i övertygelsen om att det gynnar dem.

Domstol avgjorde

I ett normalt amerikansk presidentval vore det otänkbart att förloraren inte skulle acceptera valresultatet.

Men Trump talar om ett riggat val redan innan det är avgjort.

Blir det jämt är det nästan garanterat att Trump kommer att ifrågasätta resultatet och gå till domstol för att få rätt. Det är en process som kan dra ut på tiden.

Många minns säkert valet 2000 då George W Bush vann med bara 536 rösters marginal efter att Högsta domstolen dömt till hans fördel, tre veckor efter valdagen.

Den gången accepterade demokraten Al Gore förlusten.

Men kommer Trump att godta ett nederlag?