En moderat budget – men frågan är om den vinner val
För Elisabeth Svantesson och Moderaterna är höstens budget en stor suck av lättnad.
Äntligen är ekonomin i form för att presentera stora skattesänkningar och sätta lite moderat prägel på politiken.
Tråkigt bara att rika äldre män inte alls är den grupp väljare som Moderaterna behöver för att vinna nästa val.
Moderaterna har väntat på den här dagen länge. Under de två år som M lett regeringen har deras egen politik hamnat i skymundan av ekonomisk kris och Sverigedemokraternas överväldigande reformagenda som styr regeringen genom Tidöavtalet.
Inflationen har varit i taket och lågkonjunkturen har plågat alla och envar. Regeringens ekonomiska politik har gått ut på att hålla regioner och kommuner flytande och se till att de mest utsatta hushållen inte gått under av de ökade kostnaderna. Det har helt enkelt låtit mer socialdemokratiskt än vad moderater kan med.
Ingen moderat kommer att vara besviken efter den här budgeten. Elisabeth Svantesson har haft rekordmycket pengar att spendera och merparten har gått åt skattesänkningar. Mer jobbskatteavdrag, lägre marginalskatter, färre som betalar marginalskatt, sänkt skatt på sparande (ISK-konton). Sammanfattat flera skattesänkningar för dem som tjänar mycket pengar.
Om du inte jobbar eller har en låg lön är vinsten i den här budgeten marginell eller icke befintlig. Behöver du köpa mycket eller dyra läkemedel går du back. En av besparingarna i budgeten för nästa år är att höja högkostnadsskyddet för läkemedel.
Var samarbetspartierna L, KD och SD tagit vägen i den här budgetprocessen är svårare att se. Den här budgeten är Moderaternas budget och de behöver den. Sverigedemokraterna har fått en informationskampanj om återvandring och L och KD har fått lite strössel till välfärden. Varken dryga 3 miljarder till vården eller 3 miljarder till skolan kommer att lösa de problem som KD och L lovat sina väljare.
Vårdköerna är nästintill omöjliga att få bukt med och skolans utmaningar är fortsatt stora. Men Liberalerna kan säkert trösta sig med att de i alla fall lyckats förhandla fram en höjd reduktionsplikt. Den höjda reduktionsplikten har i sista stund räddat regeringen från att missa sina klimatmål till 2030.
Moderaterna må ha statsministerposten och leda en regering men det syns mörka moln vid horisonten. Förra valet gick det inte bra. Kärnväljarna svek och SD gick om som landets andra största parti. På partikansliet sliter strategerna sitt hår för att hitta ett sätt att vinna tillbaka de väljare som partiet behöver för att faktiskt vinna ett val nästa gång - storstadskvinnorna.
Storstadskvinnorna är en väljargrupp som inte gillar Moderaternas sväng mot den konservativa högern och inte heller deras samröre med Sverigedemokraterna. Relationen med SD är svårt att göra nåt åt, eftersom det är biljetten till Rosenbad, men partiet hoppas kunna ta fram politik som lockar tillbaka kvinnorna till M.
Med det i åtanke är kan det tyckas märkligt att nu när Moderaterna har chansen att slå på stora trumman med sina 60 miljarder till satsningar, så är de stora vinnarna män med höga inkomster.