Nedlagd moralpolis eller ej – protesterna kommer inte att sluta
Förvirring råder om huruvida moralpolisen i Iran är avskaffad eller inte.
Just detta faktum visar att regimen är skakad av protesterna.
Inte mycket talar för att protesterna upphör även om den religiösa polisen verkligen upplöses.
I helgen kom det sensationella beskedet att moralpolisen som bland annat har till uppgift att se till att kvinnor täcker sitt hår med en slöja på rätt sätt ska upplösas.
Problemet är att beskedet kom från Irans riksåklagare som inte är huvudman för den religiösa polisen. Han kan inte fatta ett sådant beslut. Men inga dementier hördes från inrikesdepartementet under vilken den religiösa polisen sorterar.
Förmodligen ska man se beskedet som ett sätt för regimen att försöka få ett slut på protesterna som har skakat Iran i snart tre månader.
Men det kan också finnas sprickor i regimen där olika falanger har skilda uppfattningar om hur de massiva protesterna ska mötas.
Demonstrationerna startade som en protest mot just moralpolisen som låga bakom 22-åriga Mahsa Jina Aminis död. Hon dog i polisens häkte sedan hon gripits för att inte ha burit sin hijab på ett korrekt sätt. I Iran är det fortfarande 2022 lag på att kvinnor måste täcka sitt hår.
Men protesterna har snabbt växt till något mycket större.
Mahsa Jina Aminis död var den utlösande faktorn men numera är kravet som hörs på Irans gator att den religiöse ledaren Ali Khamenei och hela det muslimska prästerskapet måste avgå. Regimen ska bort. Folk vill ha frihet.
Dödsstraff utdömts
Många i proteströrelsen ser uppgiften att moralpolisen ska avskaffas som ett trick för att försöka få slut på upproret.
Lyssnar man på de som deltar i protesterna är beskedet att de fortsätter att gå ut på gatorna och demonstrera mot regimen trots alla risker det innebär.
För även om moralpolisen inte setts patrullera sedan oroligheterna inleddes så är det gott om andra poliser på gatorna som brutalt slagit ner protesterna. Inte sällan har de skjutit skarpt rakt in i folkmassorna av kvinnor och flickor som slängt sina slöjor. Siffrorna är osäkra men hittills har minst 400 människor dödats och 14 000 uppges ha gripits. Flera dödsstraff har redan utdömts.
Protesterna är det allvarligaste hotet mot den islamistiska diktaturen sedan den föddes 1979. Precis som alla andra diktaturer vill härskarna inte ge efter för folkliga påtryckningar. Det får inte uppfattas som att man backar.
Men beskedet om moralpolisens avskaffande ihop med ett löfte om att man ser över det obligatoriska slöjtvånget kan vara det första steget i en process där prästerskapet försöker modernisera regimen i hopp om att dämpa det folkliga missnöjet.
Frågan är om det inte redan gått för långt. Så många människor har dödats och fängslats i protesterna att det är osannolikt att den här typen av eftergift räcker för att lugna de missnöjda.
Likhet med Kina
Oppositionen har svarat med att utlysa en tre dagar lång strejk denna vecka.
Intressant är att två av världens hårdaste diktaturer samtidigt drabbas av protester. I Kina förekom unika protester förra veckan där människor krävde president Xi Jinpings och kommunistpartiets avgång. I Kina handlar det om att människor är upprörda över den strikta covidpolitiken som kräver ständiga covidtest och tvingar folk att sitta i karantän.
Intressant nog bemötte kommunistpartiet demonstrationerna genom att lätta på en del av restriktionerna. Man tog alltså det ovanliga steget att åtminstone backa delvis samtidigt som man gripit och fängslat människor som deltagit i protesterna.
Kanske är det samma taktik som regimen i Iran nu tar lärdom av. Vissa lättnader utan att för sakens skull lyfta på förtrycket.
Precis som i Kina är oppositionellas problem i Iran att det är makten som förfogar över alla våldsmedel. Även om det finns ett utbrett missnöje med den islamistiska diktaturen så är det omöjligt för oppositionen att tvinga fram regimens fall så länge inte polisen eller militären byter sida. Detsamma gäller i Kina.