Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

’Han skapade glädje’

HYLLAS AV VÄNNERNA  Landshövdingen i Stockholm Per Unckel blev 63 år.

Förre utbildningsministern, partisekreteraren och nuvarande landshövdingen i Stockholm Per Unckel är död.

Han blev bara 63 år gammal.

Den som har träffat Per Unckel glömmer honom inte. Han såg för det första inte ut som en moderatarketyp med det yviga håret på ända och de inte alltid så välstrukna kläderna.

Men det var hans vänlighet, det genuina intresset för sina medmänniskor och sin samtid, som i alla fall jag fäste mig vid. Han hade helt enkelt en bussig attityd och sådana människor kommer man ihåg.

23 år gammal blev Per Unckel ordförande i Moderata ungdomsförbundet, en språngbräda för högre politiska uppdrag. 1980 var han kampanjgeneral för Linje 1, det alternativ som fick minst antal röster men som i praktiken segrade.

Den förespråkade att kärnkraften skulle avvecklas i den takt som var möjlig med hänsyn till sysselsättning och välfärd. Alltså ungefär som det kom att bli i verkligheten.

1986, när Carl Bildt valdes till moderaternas ordförande, blev Per Unckel partisekreterare. Han ingick i det som senare fick beteckningen ”bunkergänget”, alltså de män som var Bildts närmaste medarbetare och som bland annat anklagades för toppstyrning och för att stoppa de yngre i karriären.

När de borgerliga partierna vann valet 1991 blev Unckel utbildningsminister. Som departementschef var han bland annat ansvarig för att genomföra friskolereformen och att bygga ut universiteten.

Efter åren som minister satt Unckel kvar i riksdagen till 2002, bland annat som ordförande i KU och gruppledare för M-ledamöterna. Efter ett mellanspel på Nordiska ministerrådet blev han landshövding i Stockholm för fyra år sedan.

Det hör till normal hövlighet att man talar varmt om avlidna. Men den hyllningskör som bröt ut på Per Unckels vänners bloggar i går översteg vida vad konvenansen kräver.

– Per var en vän, skrev den normalt strame statsminister Fredrik Reinfeldt i ett uttalande.

– Inget uppdrag var för litet, inget möte för obetydligt, ingen fråga för perifer för att inte Per med frustande energi skulle kasta sig över den, bloggade utrikesminister Carl Bildt.

– Så förlorade världen en av dem som kan förändra den, skrev Gunnar Hökmark, ledamot av EU-parlamentet och den som efterträdde Unckel som partisekreterare.

Så sent som i måndags blev Per Unckel hedersdoktor vid Tekniska högskolan i Stockholm.

Per Unckel efterlämnar hustrun Titti och två vuxna barn.

Följ ämnen i artikeln