Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Göran Persson tar på sig ansvaret - men sitter kvar

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-12-02

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Fem sitter kvar.

Tre har fått nya jobb.

Det är resultatet av kaoset efter flodvågskatastrofen.

Katastrofkommissionens kritik är skoningslös, den hårdaste hittills mot en sittande regering. Av de åtta personer som pekas ut som ansvariga för kaoset har fem fortfarande kvar samma jobb.

l Göran Persson har inga planer på att gå. Han kommer inte heller att bli avsatt.

Oppositionen begär inte misstroendeomröstning eftersom miljöpartiet och vänsterpartiet redan meddelat att de inte tänker rösta bort Persson. Därmed finns ingen majoritet i riksdagen mot statsministern.

Avslöjar förfärande interiörer

Laila Freivalds sitter också kvar, åtminstone fram till valet. Därefter är det oklart - även vid en s-seger.

Ylva Johansson sitter också säkert i sadeln. Trots att hon bidrog till att det tog så lång tid innan sjukvårdare skickades till Thailand.

Hans Dahlgren är fortfarande

UD:s högste tjänsteman, kabinettssekreterare. Ville i våras bli FN:s flyktingkommissarie men fick inte jobbet. De flesta trodde han ledde krisorganisationen. Men den uppfattningen hade han inte själv.

Per Thöresson sitter kvar som UD:s expeditionschef.

Det var Thöresson som var krischef, enligt Dahlgren. Men det var det ingen annan som fattade.

Jan Nordlander var chef för

UD:s konsulära avdelning och den som skulle hjälpa de skadade svenskarna. Han är nu ambassadör för mänskliga rättigheter.

Mikael Sjöberg, Göran Perssons yngre kusin, var statssekreterare på socialdepartementet och sjukvårdsansvarig. I höstas blev han generaldirektör på Arbetslivscentrum.

Christina Palm var gruppchef på konsulära avdelningen men kom inte heller till jobbet. Hon är nu konsul i Phuket.

Katastrofkommissionen avslöjar förfärande interiörer. Statsministerns närmaste man Lars Danielsson ringde Hans Dahlgren redan på söndagen, men Dahlgren påstår att samtalet aldrig ägt rum. UD:s presschef försöker under ett upprört samtal få Jan Nordlander att komma till jobbet annandagens kväll, han anländer först dagen därpå.

Bråk mellan Nordlander och en annan enhetschef på UD försenar Räddningsverkets krisinsatser med ett dygn.

Regeringen ville absolut att SAS skulle evakuera de drabbade trots att flygmäklare erbjöd plan som kunde flyga mycket tidigare.

Svenskar fick hjälp sent

Ambassadör Jonas Haftström vallade omkring Laila Freivalds flera dagar i Phuket i stället för att ägna sig åt sin verkliga uppgift - leda arbetet på plats.

På högre nivåer blev det helt enkelt kortslutning. Hjärnsläpp. Härdsmälta.

Däremot skötte sig UD:s fotfolk. De slog larm, tog emot information - och försökte föra den vidare. Men den stannade på vägen, ibland väldigt länge.

Resultatet av kaoset blev att svenska medborgare fick hjälp sent, betydligt senare än exempelvis tyskar och italienare. Men det ledde sannolikt inte till att fler dog.

Däremot förlängdes och förvärrades det psykiska och fysiska lidandet för de drabbade.

Göran Persson sitter kvar, vem hade trott något annat? Det gör de andra kritiserade statsråden också.

Det är en självklarhet. Eftersom kritiken mot Persson är hårdast kan han inte sparka andra. I alla fall inte utan att gå själv.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln