Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Kungligheternas besök en uppvisning i hårda könsroller

Ta en arvprins och hans fru. Lägg dit lite andra kungligheter och vad får du?

Stereotypa könsrollsmönster.

I går eftermiddag inleddes prins Charles och hertiginnan av Cornwall, vanligen kallad Camilla, sitt tredagarsbesök i Sverige.

Resan har ingenting med dem att göra och inte heller det svenska kungahuset. Orsaken är att drottning Elizabeth har suttit 60 år på den brittiska tronen och till mer obetydliga länder åker hon inte själv för att fira tilldragelsen. Det gör äldste sonen och hans fru.

Prins Charles har enligt UD-källor själv i hög grad styrt vad han vill titta på när han är i Sverige och då måste man förmoda att även hans hustru fått det.

Desto ledsammare att programmet är en uppvisning i stenhårda könsrollsmönster. Camilla deltog visserligen i programmets två första punkter tillsammans med sin man. Först inspektion av Jas 39 Gripen i en hangar på Arlanda (Charles är helikopterpilot och brittiska försvarsjätten BAE ägde till 2011 tio procent av Jas-tillverkaren Saab). Och sedan ett besök på Europas största ungdoms­center, Fryshuset i Stockholm.

Men i dag är programmet inte lika jämställt. Medan kungen och prins Charles besöker ett tvär­vetenskapligt forskningscenter för människor och natur som en helhet åker drottningen och ­Camilla till brittiska skolan och lyssnar på sjungande barn. Jo, barnen ska sjunga.

Lite senare studerar kungen och Charles S:t Eriks bostadsområde ­eftersom prinsen är ­intresserad av ­arkitektur. Under tiden ­besöker Silva och Camilla förskolan Pumpan för barn med särskilda ­behov.

Nästa punkt för Charles är ett rundabordssamtal om biomassa. Under tiden har hertiginnan inga officiella programpunkter. Kanske vilar hon upp sig efter skol­besöken?

Sverigevisiten avslutas i morgon med Vasaskeppet och det ekologiska matföretaget Saltå kvarn. Den jämställdhetsprofilen är helt okej. Inte ens sjungande barn står på programmet.

Följ ämnen i artikeln