Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Xi kommer aldrig att pressa Putin – tvärtom

Vladimir Putin och Xi Jinping under välkomstceremonin i Beijing på torsdagen.

Under Vladimir Putins besök i Kina hoppas västvärlden att Xi Jinping ska pressa ”sin käre gamle vän” att avsluta Ukrainakriget.

Det kommer inte att hända.

Tvärtom har Kina mycket att vinna på att kriget fortsätter.

Det är andra gången på mindre än ett år som Putin reser till Kina. Resan sker kort efter att Putin installerats för ännu en presidentperiod som varar fram till 2030 och efter att Xi Jinping nyss återvänt från ett resa till Europa.

Totalt har Putin och Xi träffats över 40 gånger. De känner med andra ord varandra väl. 

Väst vill gärna se att Xi använder sitt inflytande för att förmå Putin att avsluta kriget.

Men tyvärr, där ägnar man sig i London, Paris, Washington och Berlin åt rent önsketänkande. Det finns absolut ingenting som tyder på att Xi skulle vara villig att ta på sig den rollen.

Utom möjligen i den officiella retoriken där Xi påstår att Kinas spelar rollen som fredsivrare i konflikten.

Det är dock inte sant.

Sanningen är att Kina förser Ryssland med mikrochips och annan elektronik som krävs för att bygga robotar och drönare. Reservdelar till stridsflyg ingår också. Dessutom exporterar Kina mängder med stora lastmaskiner som används för att bygga befästningar vid fronten i Ukraina.

Kina utnyttjar dessutom västs sanktioner mot Ryssland genom att till rabatterat pris köpa den olja som väst tidigare handlade. Därmed göder man den ryska krigsmaskinen.

Xi Jinping.

Kina är den enskilt viktigaste spelaren för att möjliggöra för Ryssland att fortsätta sitt angreppskrig.

Kina har flera skäl att hjälpa Ryssland.

Precis som Ryssland vill man ersätta dagens liberala världsordning med en som ger auktoritära stater större spelrum. Där allting inte mäts i termer av mänskliga rättigheter och demokrati. Ryssland är en nödvändig partner för att lyckas.

Kriget gör Ryssland beroende av Kina. Kina är utan tvekan den starkaste parten. En part som i allt större utsträckning kan diktera villkoren för det som håller på att bli ”lillebror Ryssland”.

Kriget kostar västvärlden stora pengar i form av ekonomisk och militär hjälp till Ukraina. Så länge väst är fullt upptaget av Rysslands aggression mot Ukraina kan de inte lägga alltför mycket pengar och energi på att försvara Taiwan mot en möjlig kinesiska invasion.

Xi Jinping har garanterat att Taiwan ska återförenas med Kina. Med våld om så krävs.

Han ser gärna att väst är fullt upptaget på annat håll.

Kina tjänar pengar på kriget. Man får köpa olja och gas billigare från Ryssland. Man har ökat sin export till Ryssland. Så länge det inte går ut över exporten till Europa är kriget en bra affär för Kina. Nu börjar dock även Europa dra öronen åt sig och hotar med att införa tullar på bland annat kinesiska elbilar. Men det finns också ledare inom EU som inte vill att Europa ska inta samma tuffa hållning till Kina som USA.

Ledarna skakar hand under en konsert som markerar 75-årsjubiléet för Kina-Ryssland-relationerna.

Xi Jinping gör vad han kan för att splittra Europa.

Trots att Kina påstår att man är neutrala i Ukrainakonflikten har Xi Jinping vägrat att fördöma den ryska invasionen. Medan han ständigt gullar med Putin har han nöjt sig att prata en gång i telefon med Ukrainas president Zelenskyj. Detta först efter ivriga påtryckningar från Frankrikes president Macron.

Än så länge har Kina avstått från att skicka vapen till Ryssland av rädsla för amerikanska sanktioner. Annars finns det egentligen bara en gräns för Kinas stöd.

Kina kan inte acceptera att Ryssland använder taktiska kärnvapen i Ukraina. Det har Xi gjort klart för Putin. Men mycket tyder på att Putins skramlande med kärnvapen mest varit ett sätt att skrämma väst och göra dem mer restriktiva med att skicka avancerade vapen till Ukraina.

Xi Jinping går en svår balansgång. Han vill hjälpa Ryssland i kriget men inte så mycket att Kina drabbas av sanktioner från väst.

President Biden hotar med att införa hundraprocentiga tullar på kinesiska elbilar. Det är ett sätt att försöka skydda den amerikanska bilindustrin men också en signal till Kina om att inte låta förhållandet med Ryssland utvecklas för långt.

Samtidigt vet Xi att det är valrörelse i USA och att många av förutsättningarna kan ändras ifall Donald Trump skulle bli vald till president.