Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

I åtta månader höll danska försvarsministern tyst

Kände till spionaget mot svenska toppolitiker

I åtta månader kände den danska försvarsministern till det amerikansk-danska spioneriet på svenska toppolitiker.

Men hon höll tyst. Såklart.

Den amerikanska underrättelsetjänsten för signalspaning, NSA, bad att få tillgång till trafik i danska fiberkablar.

SVT har tillsammans med en rad andra redaktioner i andra länder avslöjat att hemliga dokument från den danska underrättelsetjänsten FE visar att USA med hjälp av Danmark spionerat på ledande svenska politiker och tjänstemän i riksdag och regering.

Den amerikanska underrättelsetjänsten för signalspaning, NSA, bad att få tillgång till trafik i danska fiberkablar.

Man kan ha synpunkter på det. Men måste då samtidigt hålla i minnet att USA och Danmark båda är med i Nato och det är inte Sverige. De kan alltså ha legitima intressen att samarbeta för sin gemensamma säkerhet.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kallar hela historien för ”oacceptabel”. Han fick kännedom om spionaget för snart två veckor sedan av en reporter på SVT som ville intervjua honom om spionaget. Det blev, såvitt man kan förstå, en torftig intervju eftersom Hultqvist inte kände till någonting utan i stället skickade iväg en rad precisa frågor till danska försvarsdepartementet. Än förefaller det inte som han fått svar.

Försvarsminister Peter Hultqvist tar emot Danmarks försvarsminister Trine Bramsen.

En som däremot visste en del av det som ska ha förekommit 2012 och 2014 är Hultqvists danska kollega, Trine Bramsen. Hon ska fått kännedom om det dansk-amerikanska spionaget mot hennes politiska kolleger i Sverige i augusti förra året.

Men delade hon med sig av den informationen? Nej. Varför gjorde hon inte det? Det uppenbara svaret är att hon, liksom den övriga danska regeringen, månar mer om förhållandet till USA än till grannlandet Sverige.

Underrättelsetjänst luktar militär, det lukar krig. Men det finns också beskedligare användningsområden för nationers informationsinhämtning. Det kan exempelvis vara bra att veta hur olika länder ställer sig i olika strategiskt viktiga frågor som ska avgöras i den myriad av förhandlingar som håller samarbetet i världen igång.

Men det är lite svårt att föreställa sig vad USA trodde sig få veta med sitt danska samarbete.

För ett par år sedan avslöjades att NSA med hjälp av Danmark spionerat mot försvarskoncernen Saab. Det är lättare att förstå. Högteknologiskt krigsmaterial och Saabs kunder kan båda vara av intresse för en stormakt som USA.

Men internettrafik till Stefan Löfven från Danmark. Man känner ju inte att marken skälver under fötterna. Kanske var det därför Hultqvist använde ordet ”oacceptabelt”. Det är visserligen ett pregnant ord. Men knappast ett kraftuttryck.

Kort sagt, det är för det första svårt att förstå vad som skulle kunna vara toppintressant i den avlyssnade trafiken så att Danmark är berett att sätta vänskapen med grannlandet Sverige på spel.

 

De flesta ledande politiker är dessutom säkerhetsmedvetna. Det sägs eller skrivs inte om vad som helst. Under vissa sammanträden ska mobilen förvaras avstängd i en blykåpa för att inte riskera att information läcker från mötet. Nästan alla politiker vet att om man har något riktigt intressant att säga gör man det muntligen. Utom hörhåll av någon annan.

Den danska försvarsministern får nu kritik för att hon inte stoppade spionaget mot svenska toppolitiker. Ett svar kan vara att det hände långt innan hon blev minister. Ett annat är samma som på frågan varför hon inte berättade för Sverige att det pågått.

Det var viktigare att hålla sig väl med USA än med grannarna på andra sidan sundet.

Men man undrar ju verkligen vad det handlar om för sprängstoff. Som man måste hålla tyst om efter sex och åtta år.
 

Fotnot: Det är inte känt vilka politiker och tjänstemän NSA och deras danska allierade undersökte. Eller vad det handlade om för frågor.


PODD Avlyssnade

Aftonbladet Daily med Carolina Angelis, senior rådgivare på IT-säkerhetsföretaget Truesec om avslöjandet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln