Det finns inget skäl att rösta på Liberalerna
Sabuni har ont om tid att rädda sitt parti kvar i riksdagen
Om man är emot Sverigedemokraterna finns ingen anledning att rösta på Nyamko Sabuni.
Är man för att Jimmie Åkessons parti ska få mer att säga till om finns det också bättre alternativ.
Den stora frågan är alltså, varför ska man rösta på Liberalerna?
I helgen valde Liberalerna väg. Med två tredjedels majoritet fattades beslutet att inte längre stå i vägen för inflytande för Sverigedemokraterna.
Det innebär en total omsvängning jämfört med den uppfattning som partiet tidigare haft. Förut var de emot, nu är de för, så länge liberala grundvärderingar inte hotas. Partiet är alltså inte berett att sälja sin själ för ett SD-samarbete. Där går gränsen.
Beslutet har tagits för att underlätta för en framtida borgerlig regering som i så fall skulle bestå av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. M och KD har sedan länge öppnat dörren för Jimmie Åkesson och hans partikamrater.
I det nya politiska landskap som tonar fram måste man ställa frågan varför en väljare skulle lägga sin röst på just Liberalerna.
Om väljaren är emot ett ökat inflytande för Sverigedemokraterna faller ju Liberalerna bort direkt efter helgens lappkast. På paletten finns i stället Centern, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.
Är man som väljare däremot för att Sverigedemokraterna får lite mer att säga till om i svensk politik står även då bättre alternativ än Liberalerna till buds.
För det första är det, i alla fall nu 1,5 år före valet, oklart om Liberalerna överhuvudtaget klarar riksdagsspärren.
Enligt den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop skulle 2,7 procent rösta på partiet om det vore val i dag.
Det är inte bara klart under riksdagsspärren, det är också en halvering jämfört med resultatet i riksdagsvalet 2018, 5,4 procent.
För det andra är det oklart hur mycket makt Liberalerna verkligen vill ge Sverigedemokraterna.
Partiledningen motsatte sig ett förtydligande med innebörden att partiet inte ska förhandla en statsbudget med vare sig SD eller Vänsterpartiet. Partistyrelsen fick medhåll av 60 procent av de röstande på partirådet.
Men var går gränsen, den röda linje som Liberalerna hela tiden talar om men inte preciserar?
Det förefaller vara uppgörelser i riksdagen om innehållet i budgeten. Däremot inte förhandlingar innan budgetförslaget läggs på riksdagens bord. Men beslutet som partirådet har tagit förefaller oklart och nyanserna svårförklarade för väljarna. Det ger däremot partiledningen ett stort manöverutrymme, vilket de säkert är glada över.
Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) har inte heller varit supertydliga om hur långt de vill gå med Sverigedemokraterna. Utom att det handlar om någon form av inflytande över budgeten.
Tydlig har däremot Jimmie Åkesson varit. SD tänker inte vara ett ”stödhjul” till en borgerlig regering. Han har också pekat ut liberalismen som SD:s politiska motpol. Priset för hans stöd har kanske ökat?
Ett tredje skäl till att M och KD är ett mer tilltalande alternativ än Liberalerna, för den borgerliga väljare som vill ge SD ökat inflytande, är, att de inte är splittrade i synen på SD. Två någorlunda enade partier står bakom respektive linje.
Flera tunga Liberaler har aviserat att de lämnar partiet eller inte ställer upp till omval. Partiledaren Nyamko Sabuni ställer in bokade framträdanden som SVT:s Agenda och P1 morgon.
Är det så en vinnare beter sig? Nej.
Det kan vara så att vi bevittnar Liberalernas svanesång. Vilken roll partiet spelar, eller vill spela, i svensk politik utom att ingå i en borgerlig regering är höljd i dunkel.
De räcker inte för att locka väljare. Då måste ett parti bidra med något och detta något måste vara mer än att sitta med i en regering.
Liberalerna saknar idag ett ”reason to be”, existensberättigande, som britterna skulle säga. Det saknas inte bara tunga skäl, det saknas till och med ett enda tungt skäl att lägga sin röst på partiet.
Liberalerna har knappt 18 månader på sig att skaffa sig det. Det är ont om tid för Nyamko Sabuni.
Gå med i vår opinionspanel
Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.