Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Det klart snurrigaste jag varit med om

Första gången i världshistorien en regering fälls för en utredning

Jag har skrivit om svensk politik i mer än 35 år.

Nooshi Dadgostars försök att fälla regeringen är utan tvekan det snurrigaste jag varit med om hittills.

Ingenting hänger ihop.

När Vänsterpartiets tidsgräns för sitt ultimatum till Stefan Löfven löpte ut vid tiotiden på torsdagsförmiddagen hade Nooshi Dadgostar såklart inte fått något svar av honom. Det var väntat.

Men det som därefter följde var bland det snurrigaste jag varit med om i hela mitt tid som politisk reporter. Ingenting av det som Nooshi Dadgostar sade hängde ihop. Detsamma kan man säga om det mesta som hände i politiken i dag.

För det första sade Dadgostar att Vänsterpartiet inte vill ha Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister.

Nähä, vad är det i så fall för mening med att riksdagen ger Stefan Löfven sparken? För närvarande är det dessa statsministerkandidater som står till buds. Det finns inga andra, i alla fall om man är realist.

Men trots att Dadgostar och Vänsterpartiet vill att Löfven ska sitta kvar vill de alltså ge honom sparken. Rena snurren.

Nooshi Dadgostar har valt att få vidare med misstroendeförklaring mot regeringen.

En annan märklighet, som dock inte borde förvåna, är att Vänsterpartiet med Nooshi Dadgostar i spetsen lastade över ansvaret för förtroendeomröstningen om Löfven och regeringens framtid på Moderaterna och Kristdemokraterna.

Nooshi Dadgostar förklarade i riksdagen att det inte var någon idé att genomföra omröstningen om KD och M inte ställer upp på att sparka honom. Men sedan löpte utvecklingen i väg utan att hon hade någon kontroll över den.

  • SD sade att de saknar förtroende för regeringen och krävde en förtroendeomröstning om regeringen. Deras ilska gällde inte framtidens hyror utan om det mesta, från brott till pensioner. Snart sagt allt har gått fel, enligt partiets gruppledare Henrik Vinge.
  • KD instämde. De skulle också rösta nej till regeringen.
  • Moderaterna likaså. Någon, som jag inte nu kommer ihåg vem det var, sade att regeringen aldrig borde fått tillträda. Jag kan berätta vad det beror på – att Ulf Kristersson trots en kraftig borgerlig majoritet i riksdagen inte lyckades bilda regering efter valet 2018.

Minns gärna hans ord i installationstalet när han utsågs till partiledare 2017. Då sade han att ville ha fler vuxna i rummet. Det tycks han ha glömt.
 

Till det märkliga i den här historien hör också att det handlar om ett utredningsförslag. Alltså ingenting regeringen gjort, utom att tillsätta utredningen och ta emot deras förslag.

Det är sannolikt första gången i världshistorien som en regering tvingas avgå på grund av ett 13 dagar gammalt utredningsförslag. Man vet alltså inte vad regeringen kommer att föreslå riksdagen i höst när propositionen ska komma.

Att det blir en omröstning om Stefan Löfven och hans och regeringens framtid står klart .

Den kommer att äga rum nästa vecka, på måndag klockan tio. På torsdag inleds sommaruppehållet.

För att fälla Löfven, och därmed resten av regeringen, krävs 175 röster. Det betyder V, KD, M och SD som under torsdagen sade att de skulle rösta emot Löfven.

Stefan Löfven på en pressträff under eftermiddagen.

Det är en brokig skara. Två av partierna, M och KD, vill ha mer av marknadsinslag i hyressättningen, det som utredningen allt handlar om föreslår. Två, V och SD är emot. Politiskt sträcker sig den nya ententen från yttersta högern i riksdagen till yttersta vänstern.

Om Löfven fälls, vilket det ser ut som just nu eftersom partier som representerar 181 ledamöter säger att de tänker rösta bort honom, finns tre alternativ.

  • Det ena är att Vänsterpartiet av någon anledning fegar ur och ändrar sig. Det verkar mindre troligt. Man kan inte helt sakna förtroende för en statsminister på torsdagen och sedan med bibehållen trovärdighet ha förtroende på måndagen. Det funkar inte. Men vi lever i uppochnervända världen.
  • Regeringen utlyser extraval, inom en vecka från misstroendeomröstningen, det vill säga måndagen efter midsommar. Det ska hållas inom tre månader och under tiden sitter regeringen kvar.
    Det extra valet kommer i så fall sannolikt hållas i september, ett år före det ordinarie valet i september 2022.
  • Regeringen lämnar in sin avskedsansökan. Talman Andreas Norlén tar över processen och kallar in partiledarna till samtal, så kallade talmansrundor. De kan mycket väl sluta med att riksdagen på nytt får ta ställning till Stefan Löfven som statsminister. Särskilt som Vänsterpartiet inte kan tänka sig hans rival Ulf Kristersson som regeringschef.

Mycket vatten hinner rinna under broarna innan omröstningen äger rum så inget är säkert.

Det kan vara bra att hålla i minnet att i de elva förtroendeomröstningar som genomförts i riksdagen har ingen varit framgångsrik. Det vill säga ingen regering eller minister har hittills fällts.

Men som sagt, i denna fråga är inte sista ordet sagt än. Det är jag övertygad om.

 

Fakta: Misstroendeomröstning

  • Att rösta bort en minister eller hela regeringen är ett av riksdagens skarpaste verktyg och regleras i en av grundlagarna, regeringsformen.
  • Minst hälften av riksdagens ledamöter, 175 personer, måste rösta emot ministern för att hen ska tvingas avgå. Detsamma gäller hela regeringen.
  • Minst 35 ledamöter måste kräva en omröstning för att den ska komma till stånd.
  • Man behöver inte ange något särskilt skäl för att vilja genomföra en misstroendeomröstning.
  • Sedan 1980 har riksdagen röstat om elva misstroendeförklaringar. Ingen har varit framgångsrik om man med det menar att de som varit emot statsrådet eller reageringen röstat bort dem.
  • Däremot har det förekommit att statsråd avgått före en omröstning eftersom det stått klart att de skulle ha röstats bort.