Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Krisen är Freivalds comeback

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2006-02-07

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Muhammedkrisen har blivit Laila Freivalds comeback.

Till skillnad från snedstegen efter tsunamin gör hon allting rätt.

Laila Freivalds klarar krisen galant. Nu gör hon allt enligt läroboken.

Efter attentatet mot den svenska ambassaden i Damaskus i lördags åkte utrikesminister Laila Freivalds till jobbet på UD. Där har hon varit sedan dess.

Efter flodvågskatastrofen för drygt ett år sedan gick hon i stället på teatern och kom inte till UD förrän efter 30 timmar.

Det har Laila Freivalds fått betala dyrt för. Hennes stjärna har inte stått högst på himlen. Varken i regeringen eller i media.

Men den våldsamma förtroendekrisen mellan väst och den muslimska världen efter publiceringen av karikatyrerna av profeten Muhammed har blivit Laila Freivalds comeback. Hon har skött allt enligt läroboken.

Möter ambassadörer

1 Redan för en vecka sedan träffade hon ambassadörerna för ett 20-tal muslimska länder i Asien, Nordafrika och Mellanöstern.

I morgon träffar hon dem igen och avsikten är att öka förståelsen för hur Sverige fungerar och hur lagstiftningen ser ut.

2 I går satt hon i telefonkonferens med de svenska ambassadörerna i de viktigaste muslimska länderna. Hon ville veta hur stämningen var i länderna - och om ambassaderna var tillräckligt bevakade.

3 UD har också tät kontakt med Sveriges muslimska råd. Laila Freivalds själv träffade i går ordföranden Helena Benauoda.

4 Det politiska Sverige står enat. Efter ett möte mellan Freivalds och partiledarna på UD i går står det klart att alla partier står enade i Muhammedkrisen. Ingen inrikespolitisk träta alltså. Det blev det efter tsunamin.

5 De danska misstagen ska inte göras om. Laila Freivalds ledstjärna är försiktighet. Inga stora ord, inga publikfriande utspel, inget som kan reta upp den muslimska världen.

Fp-ledaren Lars Leijonborgs idé om ett stöduttalande för Danmark fick tummen ner.

Ingen annan, framför allt inte utrikesministern, ville riskera att förknippas med Danmark.

Mild utfrågning

6 Efter attentatet mot den svenska ambassaden i Damaskus framförde UD:s protokollchef en formell protest till Syriens ambassadör. Laila Freivalds själv talade med sin syriske kollega i telefon för att understryka allvaret.

Nästa vecka förhörs Laila Freivalds om tsunamin i konstitutionsutskottet, KU. Utfrågningen blir nog mildare än väntat.

Läs mer:

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln