Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

En prig är alltid pigg på att vara upprörd

Sissela Kyle hamnade i blåsväder efter Guldbaggegalan.

Svenskan har ingen motsvarighet till det engelska ordet ”prig”. ”Självgod person (pedant), inbilsk narr, petimäter”, rabblar Norstedts engelsk-svenska lexikon i ett tappert försök. Till ganska liten nytta.

Kan du föreställa dig att du spänner ögonen i någon olidlig djävul och väser: ”Ni, min herre, är en inbilsk narr!” Nej, just det. Inte utan värja, kraghandskar och Jarl Kulles ädelrullande r. ”Självgod person” är en ljum beskrivning. ”Peti-mäter” är ett ord som bara används av petimätrar. ”Pedant” har en alltför fransk elegans.

Ingen översättning fångar den -genialt enstaviga struttigheten i ”prig”. Ordet låter precis som dem det beskriver.

Bristen kan, på det hela taget, framstå som ett marginellt problem. Men det är ett problem som blir allt större.- För vart man än vänder sig i dessa dagar står man öga mot -hyttande pekfinger med en svensk prig.

Man känner igen dem på att de alltid letar efter något, helst någon, att släppa lös sin harmsenhet på. För harmsna är de alltid. Man känner också igen dem på att de alltid hittar det de letar efter. Ingen detalj är så -liten, så avlägsen eller så vardaglig att den inte kan bli föremål för sni-piga rättelser. En teckning, en öppen fråga, en leksak, en historisk händelse, ett personligt pronomen: vad som helst duger att ogilla.

De gör alltid klart att det ytterst är en fråga om moral och anständighet. Snörper man inte sin mun på deras kommando finns bara två alternativ: Antigen är man oupplyst, eller så väljer man medvetet att ta parti för det onda. De slår med sprudlande glädjelöshet ned på varje försök att etablera något slags proportioner, -eller en smula distans.

De är alltid upprörda över att någon sagt något fel, eller sagt mer än vad som är passande. De oroar sig aldrig för att för få ståndpunkter har kommit fram. De vägrar att skilja på olika tilltal. Komediserier, skönlitteratur, klassiska operor, kolumner, mellansnack på prisgalor: allt ska bedömas som vore det politiskt-moraliska manifest. Allt ska förklaras stötande.

Inget av detta kan man förstås förklara för en prig. För en prig påpekar då att kritikerna också har åsikter och därför är lika goda kålsupare. En prig är, med andra ord, oförmögen att se någon skillnad mellan att ha en åsikt och att bete sig som ett -arsel.

I mina mörkaste stunder misstänker jag att den oförmågan delas av svenskar i allmänhet och att det är skälet till att vi saknar ett ord för ”prig”. Men det kan väl inte stämma?

Dagens byggnad

  Les Grandes Écuries, Chantilly, ritades av Jean ­Aubert och byggdes 1719 på beställning av Louis Henri, hertig av Bourbon. Stallbyggnaden är 186 meter lång och kan rymma 240 hästar samt upp till 500 hundar. Auberts uppdrag var att rita ett stall som anstod hertigen själv, ­eftersom Louis Henri räknade med att återfödas som häst. I dag är det ett museum tillägnat hästen.

Dagens fakta

  Pai Marire, eller Hauhaurörelsen, var en kult bland maorier på Nya Zeeland ­under 1860- och 1870-talen. Den var delvis baserad på ­Bibeln och anhängarna identifierade sig med det judiska folket i gamla testamentet, men den innefattade även kannibalism och rituella offer av anglikanska präster.

Följ ämnen i artikeln