Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Deras utmaning: Förklara höjda skatter

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.

Världen är upp och nervänd.

Moderaterna går till val på att inte sänka skatterna. Inte på flera år. I stället ska de höjas.

Vem hade trott det för ett decennium sedan?

Efter en helg då finansminister Anders Borg (M) och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) lagt ut en bombmatta bjöd de i går förmiddags in till ett presseminarium i riksdagen och upprepade att det är skattesänkarstopp.

Om Alliansen vinner valet i höst blir det inga nya sänkningar. I alla fall inte 2015 eller 2016 men sannlikt inte heller de följande åren.

I stället vill de höja skatterna. Åtminstone skatten på alkohol, på tobak och på bilar.

För den humoristiskt lagde är det här väldigt roligt. Som förre M-ledaren Ulf Adelsohn brukar säga ligger det i moderaternas gener att sänka skatter. Men nu tar generna paus och i stället väntar höjda skatter med en M-ledd regering.

Lappkastet förklaras av Borg och Reinfeldt med att det blir bättre tider nu. Och då gäller det att fylla ladorna för att klara nästa lågkonjunktur.

Resonemanget haltar inte, att regering och riksdag i lågkonjunktur ökar marginalerna för hushåll och företag är klassisk överbryggningspolitik. Så gör regeringar på alla möjliga håll och kanter för att minska skillnaderna mellan låg- och högkonjunktur. Vinsten är lägre arbetslöshet än den annars skulle ha varit.

Däremot är det en pedagogisk utmaning. Att förklara för väljarna att det är nödvändigt att hålla igen när hjulen börjar snurra igen är inte helt lätt, i alla fall inte för de klassiska skattesänkarna i M. Det är nästan lika svårt som att berätta att man måste leva på stor fot när det är kris.

Dessutom haltar de båda herrarnas resonemang något. Ett exempel: det förra jobbskatteavdraget, som sänker skatten för dem som arbetar, infördes valåret 2010. Det senaste infördes valåret 2014.

I år förväntas dock BNP öka betydligt mer än både 2012 och 2013. Men då, då behoven av stimulans var större, var skattesänkningar riktade till hushållen betydligt lägre än i år.

Men det är i år det är val. Inte förra eller förförra.

Nästan lika rolig som Moderaternas upp och nedvända värld var Socialdemokraternas motdrag. Partiets ekonomiska talesperson Magdalena Andersson hade letat upp några gamla artiklar från 2010, alltså förra valåret.

I den första flaggade Anders Borg för skattehöjningar på bland annat alkohol och tobak. De har också genomförts, den senaste vid årsskiftet.

I den andra slog Fredrik Reinfeldt fast att det inte skulle bli några skattesänkningar året därpå. ”Ekonomiskt ansvarstagande blir A och O för partiet”.

Men varför överge ett koncept som bevisligen var vinnande? Det kan inte ens motståndarna begära.

Följ ämnen i artikeln