Superdumt av Miljöpartiet att lämna regeringen
Stödet för de gröna det lägsta på 17 år
Att lämna regeringen är förmodligen det dummaste Miljöpartiet gjort.
De är nu helt ointressanta och har det lägsta stödet av alla partier enligt Aftonbladet/Demoskop.
Två partier har länge befunnit sig i politikens gärdsgårdsserie, Miljöpartiet och Liberalerna.
I den här mätningen tappar Miljöpartiet, medan stödet för Liberalerna ökar rejält tack vare taktikröster från M-väljare.
Miljöpartiets tapp gör att stödet för dem nu är nere på den lägsta nivån på 17 år, sedan januari 2005.
Att lämna regeringen, vilket de gröna gjorde 30 november förra året, var förmodligen det dummaste de någonsin gjort.
Inte längre en maktfaktor
Väljarna var ganska kallsinnigt inställda till partiet även innan dess. Men utan plattformen i regeringen minskade intresset ytterligare och det är svårt att se hur det ska återkomma. Miljöpartiet är inte längre en maktfaktor.
Till det ska läggas de stundtals skenande elpriserna som många väljare lastar Miljöpartiet för eftersom de är emot kärnkraft.
Socialdemokraterna konsoliderar sin ställning i den här mätningen. Sedan Stefan Löfven i augusti meddelade att han slutar som statsminister och partiledare har stödet ökat med 4,6 procentenheter. Den senaste månaden har det ökat svagt, med 0,1 procentenheter, vilket alltså betyder att Magdalena Andersson befäster sin ställning. Utan att på något sätt gå som en raket.
Maktbalansen på det politiska slagfältet är svårbedömd.
I den här mätningen minskar stödet för högeroppositionens fyra partier; M, KD, L och SD med 1,1 procentenheter till 48,2 procent.
Det främsta skälet är att SD tappar till M som tappar till S och L.
Det betyder att team Kristersson för första gången på länge ligger under de fyra motståndarna på den andra politiska planhalvan, den rödgröna. Stödet för dem ökade med 0,5 procentenheter till 49,6 under den gångna månaden.
Kristerssons fördel
Men trots det måste man nog säga att Ulf Kristersson har ett visst övertag. Han har i alla fall något som kan liknas vid ett lag – vilket Magdalena Andersson inte har.
Den blå oppositionen är åtminstone överens om att de kan prata med varandra och att de vill ha Ulf Kristersson som statsminister.
Så långt sträcker sig, än så länge, inte enigheten bland de fyra rödgröna partierna. Centern vägrar att ha med Vänsterpartiet att göra. V tog i somras kommandot över en process som ledde till att riksdagen röstade bort en statsminister (S) för första gången i svensk historia. Till det kan läggas att Miljöpartiet kommer att rösta emot alla statsministrar som inte inkluderar dem själva i regeringen. Och att Socialdemokraterna för första gången på femton regeringsår saknar ett fast budgetsamarbete med andra partier i riksdagen.
De fyra rödgröna partierna är alltså synnerligen illa koordinerade. De är inte ens överens om vilken statsminister de vill ha. Magdalena Andersson har en tuff uppgift framför sig om hon vill sitta kvar som statsminister efter valet 11 september.
Sverigedemokraterna är vana vid att göra bra val. De mer än fördubblades i riksdagsvalet 2014 och ökade kraftigt även i valet 2018.
Men nu riskerar succékurvan att brytas. De är nu nere på sin lägsta nivå sedan förra valet, 17,8 procent. I valet lade 17,5 procent av väljarna sin röst på Sverigedemokraterna.
Om 243 dagar är det val till riksdagen, kommuner och regioner. Dagens mätning ger ingen fingervisning om hur det kommer att sluta. Mycket kommer att hända under de åtta månader som återstår.
Men det man redan nu kan slå fast är att valet kommer att bli jämnt, vilket det nästan alltid blir. Och att två partier fortsatt riskerar att försvinna ur riksdagen. Nämligen de två minsta, Liberalerna och Miljöpartiet. Deras parlamentariska underlag är både svagt och svajigt.
Frågan som ställdes var: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?
Siffror inom parentes visar skillnaden mot förra mätningen för en månad sedan.
Aftonbladet/Demoskop
Så skulle väljarna rösta i dag
Vänsterpartiet: 9,3 procent (+ 1,1 %)
Socialdemokraterna: 29,2 (+ 0,1)
Miljöpartiet: 2,8 (- 0,5)
Centerpartiet: 8,3 (- 0,2)
Liberalerna: 3,2 (+ 1,2)
Kristdemokraterna: 5,4 (- 0,6)
Moderaterna: 21,8 (- 0,8)
Sverigedemokraterna: 17,8 (- 0,9)
Övriga: 2,2 (+ 0,5)
Jämförelsen gäller den förra mätningen som gjordes i december 2021.
Gå med i vår opinionspanel
Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.