Inget slarv bakom S-kuppen i Botkyrka
Upproret mycket välplanerat
Oavsett vad upprorsmakarna ville åstadkomma var kuppen mot Botkyrkas kommunalråd Ebba Östlin ytterst välplanerad.
Det tog åtminstone en månad att få allt på plats.
Ebba Östlin (S) har varit kommunalråd i Botkyrka, Sveriges 24:e största kommun, sedan 2015.
Efter valet i höstas bildades det en bred mittkoalition i kommunen, partierna som ingick var Socialdemokraterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Socialdemokraterna skulle besätta den viktiga posten som kommunstyrelsens ordförande.
Vid ett medlemsmöte i slutet av oktober valdes Östlin till Socialdemokraternas gruppledare. I praktiken innebar det också att hon blev ordförande i kommunstyrelsen.
PLUS: 17 punkter som sänkte S-profilen
Tre månader senare var situationen en helt annan. Östlin förlorade en förtroendeomröstning på ett medlemsmöte med siffrorna 88 mot 91. En efterträdare till henne ska utses i mars. Fram till dess tjänstgör en annan socialdemokrat i stället för Ebba Östlin.
Oavsett vilka orsaker kuppen mot Östlin har var den väl förberedd. Annars hade den inte kunnat genomföras.
Det är inte ovanligt att man i partier försöker, och lyckas med, att ragga nya medlemmar för att få stöd för sin egen linje i en maktkamp, en sak- eller personfråga. Därför har många partier infört spärregler som motverkar att nya medlemmar ska bli maktfaktorer i samma sekund som de säger att de vill gå med i partiet.
I Moderaterna gäller det exempelvis deltagande i de interna provvalen som genomförs före ordinarie val. Socialdemokraterna har infört en regel i sina stadgar som säger att man får delta i interna val först en månad efter man betalt medlemsavgiften. Det går alltså inte att gå direkt från gatan till valurnan:
”Nyansluten medlem har rösträtt inom partiorganisationen först 30 dagar efter det att medlemsavgift erlagts första gången.”, som det står i stadgarna.
Enligt uppgift till Aftonbladet värvades ett 30-tal medlemmar i S i Botkyrka i december. Två månader efter att Östlin omvaldes. Och en månad innan hon kuppades bort.
Ett tjugotal av dem dök upp på medlemsmötet då Östlin fick silkessnöret vid en sluten omröstning.
Varför någon eller några tyckte det var värt så enormt mycket jobb som det krävdes för att bli av med henne är oklart. Kanske är hon en jobbig person, kanske är det för att hon stängde de ABF-drivna fritidslokalerna, kanske har hon utmanat mäktiga, kriminella krafter.
Men oavsett skälet var kuppen väl planerad. I god tid raggades likasinnade som före utsatt datum betalade sin medlemsavgift och dessutom kom till mötet och röstade. Organisatören av detta är ingen slarvpelle.
Gå med i vår opinionspanel
Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.