Vi fortsätter finnas vid er sida – dygnet runt
Aftonbladets publisher om en särdeles speciell tid
Det är alldeles särskilda tider vi lever i. Inte många hade för någon vecka sedan kunnat föreställa sig den situation som i dag råder i Sverige och världen.
Behovet av information är större än någonsin. Därför rapporterar Aftonbladet till svenska folket.
Dygnet runt.
Aftonbladet har en unik ställning när det gäller nyheter. Dessa dagar har vi upp emot fem miljoner unika besökare inne på sajten, varje dag. Och ni läser och tittar, varje besökare klickar sig runt på ett dussin sidor och artiklar i snitt. Samtidigt ser vi ett ökat intresse i sociala medier för vår journalistik och Aftonbladets papperstidning säljer mer än vanligt.
För oss på Aftonbladet innebär det att vi jobbar dygnet runt med att rapportera och informera er alla om vad som händer i coronavirusets spår. Ingen annanstans kan svenska folket ta del av så många nyhetsartiklar, liverapporteringar, expertråd, tv, poddar och chattar. Dygnet runt.
Vi har en stor nyhetsredaktion som just nu är helt inriktad på coronarapporteringen och dess följder: smittspridningen, myndigheternas arbete, kritiken, politiken, situationen i vården, samhällskrisen, jobben som är i fara, varslen från stora företag, börsen, privatekonomin, skolorna, förskolorna, alla öden som finns att berätta om: de som har det svårt, hjältedåden, de som fastnat bakom stängda gränser och inställda flyg, de som kämpar, glädjeämnena…
Berättelserna är oändligt många. VI har ett par hundra journalister som är igång, de jobbar skift, de jobbar på Aftonbladets redaktion, de jobbar från sina egna hem där vi satt upp hemmaredaktioner. De jobbar ute på plats och de jobbar dag och natt. Det är ett extremt nyhetsläge och vi gör allt vi kan för att ge dig Sveriges bästa nyhetstjänst.
Nästan all vår journalistik är öppen för alla att ta del av. Men vi har också en betalmodell, Plus, sedan många år tillbaka. För våra Plusprenumeranter gör vi också några extra inslag som erbjuds särskilt till dem, precis som vanligt. Men vi gör också mycket annan Plusjournalistik – tester, relationer, motor och sport. Precis som vanligt.
Här har svenska medier olika modeller, en del har en ren prenumerationsmodell, andra en mixad modell. Aftonbladets nyhetsrapportering är öppen och ska så vara.
Det som är unikt med Aftonbladets nyhetsarbete är liverapporteringen. Vi har en breakingdesk i världsklass, livesändningar och chattar som engagerar hela svenska folket. Utöver nyhetsförmedlingen försöker våra reportrar svara på alla frågor så gott de kan, förmedla information om vart man kan vända sig och hänvisa till alla artiklar vi skrivit, tipsa om myndigheternas hemsidor och vårdens telefonnummer.
Frågorna är många, oron stor och behovet av svar enormt. Svar som kanske inte alltid finns. Här är några röster ur vår live:
- ”Jag har lite ont i halsen. Behöver jag vara hemma från jobbet?”
- ”SNÄLLA SVARA!? Kommer skolorna att stängas?”
- ”Bra jobbat i denna chatt, en nyanserad klippa i stormen!”
- ”Hur mycket sänktes räntan i USA?”
- ”Kommer regeringen med nya besked i dag?”
- ”Otroligt bra journalistik och tv när ni i livesändning körde mellan Sverige och stängda Danmark. Väldigt intressant att få se hur deras gränsdragning fungerar i praktiken, tack!”
- ”Vet ni på Aftonbladet om man kan anmäla sitt intresse för att hjälpa till inom sjukvården?”
Aftonbladets svar: Vad otroligt fint av dig att du vill hjälpa till. I nuläget känner jag faktiskt inte till om det är möjligt. Du kanske kan kontakta Region Stockholm och se om det finns något du kan göra? - ”Har ställt ett 20-tal frågor och följer eran corona-tråd nästan slaviskt. Är dock osäker på om ni ser mina meddelanden då jag inte fått svar en enda gång.
Aftonbladets svar: Hej, vi får oerhört många frågor och svarar i mån av tid. Fortsätt gärna ställa frågor så svarar vi om vi har möjlighet. Tack för att du följer vår rapportering! - ”Om detta vaccin går igenom, hur lång tid kommer det att ta innan det används för allmänheten och resten av världen?”
Aftonbladets svar: Hej! Chefen för USA:s folkhälsomyndighet säger till AP att det dröjer 12-18 månader innan ett vaccin kan finnas. - ”Grundskolebarn med halsont och hosta men i övrigt pigg. Skola eller stanna hemma?”
Aftonbladets svar: Inget att fundera på! Vid minsta symtom ska man stanna hemma.
I går startade vi även lokal liverapportering på tio olika platser i landet. Vi ser ett stort behov av att kunna ge mer specifik information på kommunnivå. Under förra veckan testade vi konceptet på våra befintliga lokalredaktioner i Malmö och Uppsala och gensvaret var enormt. Därför utökar vi till åtta andra städer och kommuner i Sverige: Stockholm, Göteborg, Örebro, Jönköping, Västerås, Linköping, Karlstad och Umeå. Tyvärr har vi inte kapacitet att täcka alla lokala områden, men vi får se över möjligheterna om detta fungerar väl.
Det är inte bara nyhetsarbetet som pågår live på Aftonbladet. Vi försöker också samlas runt annat som berör just nu. I helgen som gick öppnade vi en chatt för att hylla och peppa alla som nu sliter inom vården och tar hand om våra gamla och sjuka, och en varm flod av omtanke och kärlek flöt genom landet:
- ” Stort tack❤️ ni är Sveriges hjältar och gör ett fantastiskt jobb. Utan er går Sverige under❤️❤️❤️❤️”
- ”Kämpa på!!! Tillsammans är vi starka!!! Ni gör ett FANTASTISKT arbete!!! 1000 KRAMAR❤️”
Sportbladet har samlat landets sportälskare som chattar både med redaktionen, med varandra och med Sportbladets profiler, nu när livesporten stängs ner. I går kunde läsarna till exempel fråga Marcus Leifby vad som helst:
- ”Vad gör du på kvällarna och helgerna nu när det inte finns någon sport att titta på?”
Leifby svarar: Diskbänksrealism. Arbetar och tar hand om hemmets alla sysslor. Dricker ett glas vin, bläddrar i gamla böcker, lyssnar på Kim Larsen. Det är väl det. - ”Favorit bland tjeckiska hockeyspelare? Hasek? Ruzicka? Lang? Sykora? Hlinka? Jagr?”
Leifby svarar: Ouff! Lika svårt det, men drar till med Václav Nedomanský. För guldet i Prag -72 och modet han visade upp några år senare.
I dag kan Sportbladets läsare chatta med Frida Fagerlund från London och senare med Erik Niva efter EM-beskedet.
Vår egen Olle Kvarnsmyr chattade i går hemma från sin soffa med andra som i Coronans tidevarv sitter hemma:
- ”Hunden är nöjd som får sällskap 24/7 han har dock börjat tröttna på mej för han gömmer sej i sovrummet, hemmet är städat och tvättberget är decimerat, lite fördelar har det med att vara instängd hemma, dock börjar det bli lite trist”.
- ”Jag har satt mig och gubben i en frivillig karantän då vi båda är pensionärer och dumt att riskera att bli smittad; det blir FaceTime med barn och barnbarn och vi solar på balkongen och försöker göra det bästa av situationen”.
- ”Sitter hemma med en 9-åring som har hög feber (39.5) hosta och ont i huvudet. Storasyster fick vända i dörren på skolan, så vi roar oss med massa barnfilmer från Viasat och Netflix här hemma. Krya på er alla 💜”
Olle Kvarnsmyr svarar: Vi hejar på er. Krya på er!
Det är speciella dagar. Ingen går oberörd genom denna samhällskris. Ingen vet vart detta tar vägen. Aftonbladet har i allt detta ett tydligt publicistiskt uppdrag, att nyhetsflödet och informationen fungerar är viktigare än någonsin. Vi gör allt vi kan för att du ska få en relevant och riktig bild av vad som händer. Det är vårt löfte till dig.
Men, vi vill också vara en plats att samlas på för att prata om annat som berör livet. Därför kommer det fler initiativ och livechattar framöver. Håll utkik!
Jag vill rikta ett stort och varmt tack från oss på Aftonbladet till alla som engagerar sig i vår journalistik, i våra chattar, ställer frågor, svarar varandra, hyllar, kritiserar, stöttar, undrar och peppar. Tillsammans klarar vi det här. En dag i taget.
Håll dig uppdaterad här:
- Glöm inte att lyssna på Aftonbladets fördjupande nyhetspodd, Aftonbladet Daily, varje dag. Lyssna här.
- Anmäl dig till vårt dagliga nyhetsbrev (allt som behövs är en mejladress), Aftonbladet Nyhetskollen, här.
- För senaste nytt om coronaviruset, följ vår liverapportering här.
PODD Så jobbar Aftonbladet med coronaviruset
I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur Aftonbladet arbetar kring rapporteringen av coronaviruset och den globala krisen. Gäst är Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet.