Busch Thors frånvaro drar ner KD under spärren

Ebba Busch Thor (KD).

Kristdemokraterna borde kasta in Ebba Busch Thor i hetluften med det snaraste.

Partiledarens frånvaro drar ner KD under fyraprocentsspärren.

Dagarna före politikerveckan i Almedalen i Visby har svenska folket redan loggat ut från politiken. Förändringarna i juni månads Aftonbladet/Sverige tycker saknar större dramatik.

Med ett undantag, Kristdemokraterna. I mars toppade de väljarstödet till 5,2 procent, 0,6 procentenheter mer än i valet förra året.

Men det förefaller ha varit en slags avskedspresent till avgående partiledaren Göran Hägglund. Sedan dess har stödet sjunkit steg för steg.

Frånvaron fatal

För en månad sedan var noteringen fyra procent. Men nu är siffran besvärande låga 3,1 procent.

Ebba Busch Thor valdes till KD-ledare i slutet av april och födde sitt första barn några veckor senare. Det finns alltså tunga skäl för Busch Thor att inte vara på jobbet.

Men ur Kristdemokraternas synvinkel är hennes frånvaro fatal. För att öka stödet skulle partiet kasta in henne i hetluften så snart som möjligt.

Ebba Busch Thor gör ett kort gästspel redan på tisdag då hon talar i Almedalen. Men på allvar axlar hon inte i partiledarrollen förrän i höst.

Centerledaren Annie Lööf ska också vara föräldraledig men med start i höst. Centern har kan nog förvänta sig att även deras opinionssiffror kommer att kunna sjunka rejält under Lööfs frånvaro. Hur förbereder de sig för det?

Regeringen tappar

Om man tittar på utvecklingen över lite lägre tid, från valet och fram till nu, utkristalliserar sig en bild som inte är alltför smickrande för regeringen och de rödgröna.

Regeringen först. De två regeringspartierna S och MP har sedan valet tappat 13 procent av sina väljare. Största minskningen står Miljöpartiet för. Nästan var femte väljare, 17 procent, har övergett dem sedan valet enligt Aftonbladet/Sverige tycker.

För Socialdemokraterna är tappet mer beskedligt. De har förlorat drygt en tiondel, 12 procent, av sin väljarkår sedan valet i september.

Ljusare för V

För det rödgröna blocket ser det ljusare ut. Det beror på att det parti som regeringen samarbetar med om statens budgetar, Vänsterpartiet, har ökat något sedan valet. De rödgrönas tapp i opinionen begränsar sig därför till sju procent.

Alliansen firar inte heller några triumfer. De ligger, enligt den här mätningen, kvar på samma nivå som i valet. I valet samlade de 39,4 procent av väljarna, enligt dagens mätning 39,5 procent. Men då ska man hålla i minnet att valresultat betraktades som en smärre katastrof - och det har alltså inte blivit bättre.

SD enda vinnaren

Den enda parti som ökat sedan valet är detsamma som var valets enda vinnare, Sverigedemokraterna. De har ökat kontinuerligt under de nio månader som gått sedan valdagen. Nu är noteringen 17,9 procent, en ökning med 38 procent sedan valet.

Det är inte del av en nordisk trend. I folketingsvalet i Danmark för ett par veckor sedan ökade visserligen Dansk Folkeparti rejält. Men i de senaste parlamentsvalen i Norge och Finland minskade stödet för både Framstegspartiet och Sannfinländarna.

Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?