Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Jag bad om en fantasi för pervers att föreställa sig

Det började i somras med en nagel­borste. En sådan ­liten ­borste som man kan skrubba finger­topparna med, när man vill bli ­extra ren. Vi behövde en och jag gav mig in till ­närmaste ­tätort med spender­byxorna på.

Jag kunde lika gärna ha kommit med bar underkropp. Det var som om jag hade bett om att få köpa ett ögonmått. Ingen expedit ­begrep vad jag frågade ­efter. När jag försökte förklara gav de mig oroade blickar och kontrollerade avståndet till larmknappen. Nagel­borstar var, vad dem anbelangade,­ en fantasi av så perverst slag att det inte ens gick att ­föreställa sig vad det handlade om.

För ett par dagar sedan gav jag mig ut på turné i samma tätort för att inköpa en ­värmedyna. En sådan man pluggar in i väggen och, till exempel, lägger under ­ryggen om man har ­ryggskott.

Tror ni att någon expedit begrep vad jag frågade ­efter? De förslog vete­kuddar. När jag förklarade att dynan jag sökte drivs av elektricitet, tittade de på mig som vore jag en depraverad trollkarl som gått över till Sauron.

Jag vet ärligt talat ­inte vad det handlar om, men ett ­allmänt förfrämligande­ ­börjar smyga sig in i de ­enklaste samtal. Det märks främst i butikerna. Gnagande osäkerhet och flackande blickar. Det är som om ­varje inköp kräver ett Star Trekigt möte med en annan galaktisk civilisation.

Och därför, mina vänner, blev jag så lycklig härom­dagen. Det finns nämligen en butikskedja som mest säljer sladdar, eller möj­ligen kablar på fackspråk. Jag misstänker att kedjan är döpt efter grundaren, som i så fall bär ett alldeles vanligt gillestugesvenskt förnamn. På denna kedja arbetar lagom nördiga, halvunga män som kan allt om kablar och om allt annat som har avlägsen koppling till elektricitet och ledning av sådan.

Att besöka detta ­ställe är konsumentens ­mot­svarighet till en saliggörande ­retreat. För hos dessa kabel­killar finns inget utrymme för ­tövande ovisshet eller ­svävande olust. De är som gamla tiders järnhandlare.­ Deras verklighet är otve­tydig och fast i konturerna. På sina frågor får man svar, ­inte en motfråga, och kabel­killarnas blickar är lugnt ­fokuserade.

Jag gick därifrån med en värmemadrass, en mjölkvisp, ett storpack ­batterier, några kablar och, framför allt, en känsla av trygg samhörighet. Det var värt varenda krona.

Följ ämnen i artikeln