Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Bilister, klä er som Formel 1-stjärnor

Vi borde tänka mer på Emerson Fittipaldi. Eller, för att kravla sig in i det här milleniet, Sebastian Vettel. Poängen är i alla fall att Formel 1-förare borde vara ledstjärnor för oss.

Med ”vi” menar jag bilförare i allmänhet. Och det vi främst borde ta intryck av är räserförarnas kläder.

Bilkörande är ett slappt kom-som-du-är-party, utan bål. Folk kör bil i shorts eller kostym. Kjol eller jeans. De sätter sig i förarsätet utan att ens ta på en bilrock, goggles eller kraghandskar. Det finns ingen klädkod över huvud taget. Allt går.

Jag förstår det inte. Jag förstår inte varför vi, alla förare, inte börjar med att svida om, när vi ska rulla ned till macken och köpa kvällstidning.

Varför drar vi inte först på oss ett underställ i brandsäker Nomexfiber? Varför täcker vi inte understället med en lika brandsäker overall i fyra lager?

Och hur kommer det sig att vi inte snörar på oss särskilda kängor i mjukt, vadderat läder och sulor i flamsäkert gummi, innan vi kröner alltihop med en eldhärdig rånarluva och en rejäl hjälm i kolfiber och visir av 3,5 milli­meter polykarbonat?

Att vi inte skäms att kliva in i våra Nissan Micror, Ford Fiestor och Opel Corsor utan allt det där. Vad är det för fel på oss bilförare? Har vi ingen stolthet? Ingen självkänsla? Inga ambitioner?

Jämför med cyklisterna.

Jag vet inte hur ni har det hos er, men här i Stockholm bär nästan alla cyklister en proffsig kroppsstrumpa, eller åtminstone sprutlackstajta knäbyxor. Det är Giovanni Visconti för hela slant­en, och den slanten är inte liten när man räknar in hela utrustningen.

Många har silverglossiga glasögon av det där slaget som gör att de ser ut som insekter. De har särskilda trampskor, som de inte kan gå i.

De har små fiffiga vattenflaskor, hjälmar som bakvända vedklyvar och antagligen aerodynamiska sockor.

Ändå förstår man att de flesta av dem bara är på väg till jobbet.

Någon försökte häromdagen övertyga mig om att cyklisterna antagligen tränar för Vättern runt, men i så fall får de bygga ut Vättern för att alla ska få plats. Jag tror att de helt enkelt bestämt sig för att ta cykelturen till jobbet på allvar. Gravt allvar. Det skulle inte falla dem in att grensla sina järnhästar, utan att vara redo för Tour de France.

Men aldrig att man ser en bilförare dra på sig Sebastian Vettels rustning för att ta en tur till Kvantum. Visst är det otroligt genant? Som cyklist­erna måste skratta åt oss.

Eller möjligen vice versa.

Följ ämnen i artikeln