Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

En riktig praktskandal – och ingen verkar bry sig

Gotland, minns ni den ön? Det är den som ligger rätt långt österut. Närmare Moskva än någon annan del av Sverige. Inte så långt från ryska flottbasen i Baltiysk (låter som en ort som bara dyker upp i korsord), utanför Kaliningrad.

Nåväl. I onsdags kväll klockan nio bröts all el på Gotland. Det blev svart. Inte ens mobilmasterna fungerade. Först två timmar senare lyckades någon stoppa en spik i ett proppskåp, eller något sådant, och strömmen kom tillbaka. Åtminstone provisoriskt.

Det är mycket möjligt att ni inte hört talas om detta. Det är precis det som är min poäng.

Jag råkade ha radion på i onsdags kväll och i brist på annat lästes ett par nyhetstelegram. Så fick jag reda på saken. Ojdå, tänkte jag. Ojojojdå. Vilken nyhet. En riktig skandal. Inte en sådan där som bygger på krognotor, eller att någon använt fel ord i en sen tweet på lördagskvällen. Nu lär det braka lös, tänkte jag. Nu blir det fart på redaktionerna. Det sitter säkert redan reportrar och ringer runt till krismyndigheter och civilförsvar. Till experter på datavirus och till Försvarshögskolan.

Jag menar, skulle någon vilja ta Gotland, nyckeln för att kontrollera hela Östersjön, är det förstås så här det skulle börja: bort med strömmen. Tur, på sätt och vis, att vi blev påminda om det, innan det blev allvar.

Tänkte jag.

Sedan började jag bläddra på internet. Inte en rad på Dagens Nyheters hemsida. Inte en rad på Svenska Dagbladets hemsida. Inte en rad på Expressens hemsida. Inget på Sveriges Tele­visions eller Sveriges Radios nyhetssidor, undantaget Radio Gotland. På Aftonbladets hemsida låg en liten telegramrubrik om saken i topp. Inget mer. Inte ens Myndigheten för samhällsskydd och beredskap hade minsta blänkare om saken.

Det som landets redaktörer för tillfället ansåg viktigast att förmedla var i stället ännu några teorier om Eva Rausings död. Och en historia om en kille som fått sparken för att han vägrat vika ned sina uppkavlade byxben.

Gotland är den där ön vars försvar består av 14 stridsvagnar som långtidsparkerats i någon lada. Det och nio militärer, som mest jobbar med hemvärn. I onsdags var hela ön utan ström i ett par timmar.

Jag vill bara berätta det för er, om ni till äventyrs skulle bry er. Ingen annan verkar göra det.

Följ ämnen i artikeln