Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Radikalt FP – men ni förändrar ingenting

Folkpartiet går till val på ytterligare en pappamånad, en tredje.

Det gör dem radikalast i Alliansen.

Men hur omstörtande är det, egentligen?

Föräldraförsäkringen, eller snarare uttaget av den, är en ständigt aktuell fråga och det finns knappt ett enda parti som tycker som ett annat.
När Folkpartiets landsmöte inleddes här i Västerås i går meddelade FP-ledaren Jan Björklund att partiledningen vill att ombuden röstar ja till att ytterligare en månad i föräldraförsäkringen knyts till mamman och ytterligare en till pappan.

Det betyder att antalet mammamånader blir tre, jämfört med två i dag. Och att antalet pappa­månader också blir tre, jämfört med två i dag. Resterande månader får föräldrarna själva avgöra vem som ska ta ut.
Förslaget, som med stor sannolikhet klubbas igenom på söndag när frågan ska behandlas enligt dagordningen, gör Folkpartiet till Alliansens radikalaste parti i frågan om föräldraförsäkringen.

Moderaterna tycker det är bra som det är, Centern vill fördubbla jämställdhetsbonusen och Kristdemokraterna vill avskaffa mamma- och pappamånaderna.

Men hur genomgripande är förslaget egentligen? Man skulle kunna beskriva det som en droppe i havet. En månad mer till pappan, vilket förslaget i praktiken innebär, kommer inte att förändra särskilt mycket.

Jan Björklunds motivering till att med politiska beslut styra uttaget av föräldraförsäkringen är att många kvinnor, som ofta är bättre utbildade än män, ändå hamnar på efterkälken.
Orsaken är att många arbetsgivare anser att det är riskabelt att satsa på yngre kvinnor eftersom de snart kommer att skaffa sig barn. För ett mer jämställt arbetsliv krävs alltså en jämställdhetsförsäkring, resonerar Björklund. Och han har säkert rätt även om han vill skynda väldigt långsamt.

Det vanligaste argumentet för att pappan inte är hemma mer än han är me sina med små barn är att han har högre lön och att familjen annars skulle förlora pengar.

Det kan vara sant, i alla fall i det korta perspektivet. I det längre är det bara mamman som förlorar pengar. Såklart.
Enligt Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, är det ingen skillnad i inkomstutvecklingen för mamman och pappan före det första barnet. Efter tio år är den 15 procent till kvinnans nackdel. Efter 15 år är den 35 procent.

Ser man enbart till lönedelen av inkomsten blir skillnaden tio procent efter tio år. Efter 15 år är skillnaden lika hög.
Mammor tar i dag ut 76 procent av alla dagar i föräldraförsäkringen. Men det går i rätt riktning, 1998 tog männen bara ut tio procent av dagarna.

För den som vill öka jämställdheten mellan könen är FP-förslaget alltså ett steg i rätt riktning. Men steget är väldigt kort.

Följ ämnen i artikeln