Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Om det varit val i dag hade Trump förlorat

De senaste månadernas trend är lika entydig som oroande för president Donald Trump.

Vore det val i dag skulle han förlora klart.

Klarar han att vända den negativa trenden med bara fyra månader kvar till valet?

De dåliga nyheterna kommer numera slag i slag för den amerikanske presidenten.

I går satte USA ett nytt negativt rekord med 50 000 nya smittade av covid-19 på bara en dag. Det säger mycket om det coronakaos som råder i USA. Trump försöker hävda att det bara handlar om att landet nu testar mycket mer. Men i USA, i motsats till Sverige där man också ser en ökning av antalet smittade på grund av ökad testning, ökar samtidigt antalet intagna i sjukvården. En tydlig indikation om att smittan är på väg att öka snarare än minska.

En annan dålig nyhet kom i form av nya opinionsmätningar från det ansedda institutet PEW Research Center.

De visar att Donald Trump sedan april förlorat kraftigt i stöd. Det manifesteras på olika sätt.

I april var Bidens ledning i PEW:s mätningar bara två procentenheter. I juni var den tio procent. Biden har stöd av 54 procent av väljarna mot 44 procent för Trump.

Mellan mars och juni har andelen amerikaner som tycker att Trump gör ett bra jobb minskat från 45 procent till 39 samtidigt som de missnöjda gått upp från 52 till 59 procent.

Även statistiken över om amerikaner tycker att USA är på rätt väg talar emot Trump. I april tyckte 31 procent att USA var på väg åt rätt håll. I juni var det bara 24 procent. Enligt PEW mycket på grund av att även republikanska väljare börjar känna missnöje över utvecklingen.


Faller på egna misstag

Det är ingen vild gissning att det är coronapandemin och Trumps hantering av den som ligger bakom det tydliga tappet. Pandemin har helt enkelt öppnat ögon på amerikanerna som inga av Trumps andra misstag.

Ovanpå det kommer presidentens sätt att bemöta kraven på ett slut på polisens oproportioneliga våld mot svarta.

Oavsett orsakerna så är följderna väldigt tydliga för maktbalansen i USA. Om det hållits val i dag skulle Donald Trump nästan garanterat ha förlorat.

Inte för att utmanaren och demokraten Joe Biden imponerat. Han har tvärtom varit tämligen osynlig. Omsvängningen i opinionen beror i första hand på Trumps egna misstag och givetvis på det faktum att han haft oturen att få den allvarligaste pandemin på årtionden på halsen.

Men om Trump hanterat pandemin på ett förtroendeingivande och skickligt sätt hade han kunnat utnyttja den för att stärka sin ställning. Så som många politiska ledare i Europa och Asien har gjort.

Men stopp säger de minnesgoda. Opinionsmätningarna 2016 hade ju fel så varför ska man lita på dem nu?


Utom kontroll

Mätningarna var visserligen fel men inte särskilt mycket. Det amerikanska valsystemets konstruktion med "winner takes all" i nästan alla delstater gjorde att det räckte med att Trump vann mycket knappt i några traditionellt demokratiska stater för att bli president trots att Hillary Clinton överlägset vann i totalt antal röster.

2020 ligger Trump under mot Biden i opinionsmätningar ii alla så kallade swingstater. Ännu ett dåligt tecken för presidenten.

2016 var Trump ett nytt och väldigt annorlunda ansikte i politiken. Många tvekade inför hans bombastiska framtoning men beslöt sig i vallokalen för att ta en chansning och rösta på Trump. Fördelen av nyhetens behag har han inte 2020.

Trump har ridit ut många stormar under sina snart fyra år i Vita huset men coronapandemin är något nytt. Den går inte att snacka bort och kräver ett politiskt handlag som Trump uppenbarligen inte har.

Hans svar på pandemin har varit bristfälligt och ryckigt. Man kan inte ens tala om en nationell strategi för att stoppa smittspridningen. Trump låter delstaterna sköta mycket av jobbet själva för att sedan ha någon att skylla på.

Samtidigt har han ivrigt förespråkat en snabb öppning av samhällena för att få fart på ekonomin. Något som uppenbarligen lett till en ökad smittspridning. Nu tvingas till och med republikanska guvernörer i delstater som Florida, Texas och Arizona att återinföra restriktioner för att få bukt med viruset.

USA:s högste smittskyddsexpert Anthony Fauci vittnade i veckan i kongressen och sa rakt ut att USA inte har läget under kontroll.

Trump har fyra månader på sig att ändra på det. Annaras får han börja packa flyttkartongerna i Vita huset.