Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

​Stödet för S är ett luftslott​

Med massarbetslöshet blir väljarna snabbt kinkiga

Det ökade stödet för Socialdemokraterna​ i den nya väljarbarometern från Demoskop är med stor sannolikhet ett luftslott.

När lågkonjunkturen slår till med full kraft kommer det inte att se ut som det gör nu.​

Socialdemokraterna har länge brottats med vikande opinionssiffror. Med enstaka undantag har trenden varit nedåtgående under flera år. Valresultatet 2018 var det sämsta sedan Sverige blev en demokrati.

Coronakrisen, i all sin hemskhet, har inneburit en ljusning för det största riksdags- och regeringspartiet. Sakta har väljarstödet ökat.

Just nu säger drygt 30 procent av väljarna att de skulle lägga sin röst på Stefan Löfvens parti om det vore val i dag.

Det är den högsta siffran på länge – men trots det inte särskilt mycket att glädja sig åt för Socialdemokraterna.

Om dagens siffra i Aftonbladet/Demoskop vore ett valresultat skulle det vara det näst sämsta på den här sidan sekelskiftet. Bättre än det förra men fortfarande dåligt med historiska mått mätt.

Men det är inte det stora problemet för Socialdemokraterna utan det är fortsättningen. Vi befinner oss redan i ett ytterst besvärligt ekonomiskt läge. Det är sannolikt inte frågan om en kortvarig lågkonjunktur utan en längre recession, kanske en depression.

Lena Mellin tror att stödet kommer svänga för Löfven och Socialdemokraterna.

Arbetslösheten kommer enligt regeringens egna beräkningar uppgå till mer än 13 procent nästa år, siffror som vi inte upplevt i modern tid.

Det kommer att, förr eller senare föda ett omfattande missnöje med den sittande regeringen, det vill säga Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Kanske också med deras ekonomiska samarbetspartners, Liberalerna och Centern.

När det inträffar, och det kommer det att göra, kommer stödet för Socialdemokratin att sjunka, kanske till nivåer som vi inte sett i modern politisk historia.

Det är mycket ovanligt att regeringar går stärkta ur ekonomiska kriser. Stödet för Moderaterna ökade visserligen efter finanskrisen, i 2010 års val, men som helhet tappade Alliansen förtroende bland väljarna.

Just nu lovordas regeringen och Socialdemokraterna för sina insatser mot krisen, både den hälsomässiga delen av den och den ekonomiska. Men det kommer sannolikt inte att räcka för att behålla dagens nivå på väljarstödet.

Också Moderaterna växer i den här undersökningen. Förklaringarna är två.

Den första är att Moderaterna, i likhet med Socialdemokraterna, ser sig som ett regeringsbärande parti. Det är en uppfattning som delas av väljarna.

I tider av oro ökar efterfrågan på stadga, lugn och ro. Det gynnar de två traditionellt största partierna, alltså även Moderaterna. De mindre partierna i riksdagens oktett uppfattas som irrelevanta och tappar stöd, det gäller alla utom Centern. Resonemanget omfattar även Sverigedemokraterna, riksdagens tredje största parti.

Den andra orsaken till att Moderaterna växer är att väljarna nästan alltid tycker att de har den bästa politiken för jobben och för den svenska ekonomin. I det här läget är det en styrka som flera andra partiet sannolikt sneglar avundsjukt på.

En annan sak att lägga märke till i den här mätningen är att regeringen och dess samarbetspartier är marginellt större än högeroppositionen, M, KD och SD. Det var länge sedan sist.

Till sist ett par ord om Liberalerna som noterar sin sämsta siffra sedan Demoskop inledde sina mätningar för närmare 40 år sedan.

Partiledarbytet för snart ett år sedan, då Nyamko Sabuni efterträdde Jan Björklund har inte inneburit något trendbrott. Inte heller samarbetet med regeringen, det så kallade Januariavtalet. Väljarna tycks ha räknat bort dem helt.

Det krävs ett under för att vända trenden. Sabuni har sannolikt viktigare saker för sig just nu men vill hon värna sitt parti behövs en intern kriskommission som tänker nytt och stort. Det är inte ens säkert att det räcker.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.